FRILUFTSFRÄMJANDET!

På alla Tjäröfestivaler har Friluftsfrämjandet bjudit på turpaddling med ledare med stor lokalkännedom som har mycket att berätta om områden kring Tjärö. Vi är mycket glada över att det även blir så i år och vill gärna presentera årets ledare:

KATARINA HANSELL

Det började med en kajakkurs som ordnades i bassängen på jobbet 2008. Sedan dess har Katarina varit fast i kajakpaddlingen och det har därefter blivit många dags-, helg och veckoturer i olika skärgårdar. Främst i Blekinge som är Katarinas hemmavatten, men även på olika delar av ostkusten, Misterhult, Tjust, Gryt och St Anna. Just i år har det blivit premiär för paddling på västkusten då påsken tillbringades i Fjällbacka skärgård i Bohuslän. Katarina är utbildad turledare för kajak inom Friluftsfrämjandet och har gått teknikträningskurs motsvarande blå nivå. I Katarinas paddling ingår kontinuerlig träning i både paddlingsteknik och räddningsövningar. Katarina kommer tillsammans med Robert att leda fredagens eftermiddagstur och tillsammans med Greger att leda söndagens avslutande paddeltur på förmiddagen. Du som väljer att delta kommer att få en fin naturupplevelse med många fina berättelser om Blekinges natur och djurliv.

ROBERT EKHOLM

Robert Ekholm har paddlat i Blekinges skärgård sedan 15 år tillbaka och är en av Friluftsfrämjandets kajakledare i Ronnebysektionen. Robert paddlar ofta med en kamera i knät, och för att få bästa fotoljus ofta när solen går upp eller ner. Dagtid tillbringar Robert på naturum Blekinge i Ronneby där han ansvarar för verksamheten. Han har även tagit fram diverse naturinformation om Blekinge, bl a Blekinge Utflyktsguide och administrerar Facebookgruppen Kajakpaddling i Blekinge. Robert kommer tillsammans med Katarina att leda eftermiddagsturen på fredag och du som väljer att delta kommer att få en fin naturupplevelse med många fina berättelser om Blekinges natur och djurliv.

BENGT IGNELL

Bengt har haft kajaker med sig i nästan hela sitt liv. Redan som tioåring byggde han sin första kajak. Den kajaken kom aldrig i vattnet på grund av pappans tragiska bortgång, däremot umgicks Bengt flitigt med andra ungdomar som byggde kajaker tillsammans i tonåren. Bland annat var en av kamraterna ”kolfiberkungen” Göran Marström, som sedan livnärt sig på att bygga och segla katamaraner. Bengt är född i Åtvidaberg, men har tillbringat mycket tid på ostkusten, mellan Västervik och St Anna, som var den närmsta skärgården. 1972 flyttade Bengt till Blekinge och började jobba på Skogsstyrelsen med förvaltning och skötsel av naturreservat. Han köpte då en gummibåt för att ta sig runt i skärgården och kunna ta med sig verktyg, vilket var praktiskt när alla skyltar i skärgården skulle göras om. Med gummibåten fraktade han även får till öarna. 1976 startade Bengt Naturum i dåvarande Villa Vera i Ronneby. Idag ligger Naturum i Brunnsparken i Ronneby. Bengt fick kontakt med Friluftsfrämjandet och Lasse Edner, som var skridsko- och kajakledare i FF Ronneby, i början av 2000-talet. Han utbildade sig då till turledare för kajak och från 2006 har det bedrivits regelbunden kajakverksamhet inom Friluftsfrämjandet i Ronneby. Bengt startade så småningom upp de populära torsdagspaddlingarna som nuförtiden startar från olika platser i Blekinge från början av maj till i slutet av september varje år. Häromåret lämnade han över ansvaret som grenledare för kajak till Greger Olsson, men är fortfarande turledare och en flitig kajaktist på torsdagspaddlingarna. Bengt Ignell kommer tillsammans med Bengt Sjögren att leda en heldagstur på lördagen under Tjäröfestivalen. Då får ni som följer med se fina platser och kommer att få lära er en hel del om natur- och djurlivet på öarna i skärgården.

BENGT SJÖGREN

Bengt Sjögren är född och uppväxt i Hallstavik, Roslagen. Han har varit yrkesverksam i hela sitt liv inom flygvapnet, först som navigatör på flygplan S32 Lansen på F11 i Nyköping och därefter som navigatör på Helikopter Superpuma  F17 i Kallinge. Som biuppgift höll han samtidigt i utbildningen av helikopterbesättningens ytbärgare, så intresset för simning och havet har alltid funnits där.Bengt började paddla först efter att han gått i pension för 15 år sedan och  de senaste 10 åren har han varit ledare l kajak och långfärdsskridsko.Kajakpaddlingen ger mig naturupplevelse, motion, friskvård och kamratskap.Bengt Sjögren kommer tillsammans med Bengt Ignell att leda en heldagstur på lördagen under Tjäröfestivalen. Då får ni som följer med, se och uppleva fina platser och ni kommer att få lära er en hel del om natur- och djurlivet på öarna i skärgården.

GREGER OLSSON

Greger Olsson, som till vardags arbetar som meteorolog, hade en något skrämmande och smått kaotisk kajakpremiär bland Drottningholmsfärjor och stora fritidsbåtar i centrala Stockholm för ca 25 år sedan. Trots detta föll han direkt för kajakpaddlandet. Under de kommande åren paddlade Greger en del i Mälaren, då han vid det tillfället bodde i Stockholm i samband med studier på universitetet. Efter en flytt till Västergötland blev det istället en del paddling i Vänern, främst i skärgården runt Kålland och Läckö slott. Efter detta följde ett antal år med ganska lite paddling, då han och hustrun Sofia bildade familj. Efter att flyttlasset gått till Ronneby och barnen vuxit upp, så återtog Greger paddlandet i den vackra Blekingska skärgården. I samband med att Greger utbildades till kajakledare via Friluftsfrämjandet 2016 övertog han även ansvaret som grenledare för kajak i Ronneby Friluftsfrämjande. Främsta skälen att Greger paddlar är närheten till naturen, lugnet och att kajakpaddling har en viss koppling till yrket som meteorolog. Vädret påverkar ju i högsta grad vägval och även den upplevelse man får av kajakturen. Greger kommer tillsammans med Katarina att leda en halvdagarstur på söndag förmiddag under Tjäröfestivalen och du som vill följa med på turen kommer att få uppleva den fina skärgården runt Tjärö.

CARL CRAFOORD

Carl Crafoord har ett långt förflutet i Friluftsfrämjandet och är allmän friluftsnörd. I vardagen är han verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet för verksamheterna Kajak, Kanadensare, Långfärdsskridsko och Mountainbike. Utbildningsmässigt är han examinator i paddelpasset blå på kanadensare och kajak. Coach 2 och Friluftsfrämjandets ledarutbildningar. Carl brinner för att fler ska få möjlighet att uppleva friluftsliv.