ÅRETS JULKLAPP

till alla paddlare:

1-3 september 2023 arrangerar KFÖ återigen en TJÄRÖFESTIVAL!

Vi är överväldigade av all positiv respons vi fått så nu tar vi sats för en ny festival.

Följ oss på facebook och hemsida hela året för att se vad vi hittar på.

GOD JUL!

STAND UP och METEOROLOGI

Vad gör man på kvällarna på en paddelfestival? Jodå – lite av varje.

Efter middagen på fredagskvällen blev det i år Stand Up Comedy med Martin Svensson som är både paddlare och komiker. Mycket uppskattat!

Lördagskvällens huvudnummer var Meteorologi för paddlare med Björn Thomasson.

Efter att Karin Åmossa hade informerat lite om Kanotförbundets satsningar var kvällen Björns. Det var mycket intressant information och kanske svårt att ta in allt efter en hel dag på havet så många har frågat om var dom kan hitta imaterialet. Det finns på Björns hemsida https://www.thomassondesign.com/paddla/meteorologi

Förutom föreläsningen hade Björn Thomasson kurs i grönlandspaddling.

Festivalens trogna Göran Dr Kajak Petersson hade i år fått med sig Björn N Thafvelin och tillsammans visade dom kajakbygge och lite blandat fix.

Vi hade också kurser i manövrering och teknik, examination i grönt paddelpass, träning inför blått pass, Simone Wentzel informerade om ARK56 med mera.

Ja, det händer så mycket på en Tjäröfestival så det är minsann inte enkelt att få med sig allt.

Men kolla gärna vår facebook och Instagram där det finns mer intryck från årets festival.

Vi tackar så mycket för i år och ser fram emot 2023!

INTE BARA HAVSKAJAK

Till Tjäröfestivalen kommer dom flesta med havskajak men väl på plats får man möjlighet att testa andra sätt att ta sig fram på vattnet.

Favorit i repris var KAJAKPOLO som entusiasten Bo Nix från Kajakklubben Eskimå introducerade. Det blev fart och fläkt och många skratt och som avslutning jagade dom en tjej på SUP som gav igen med besked.

Prova på SUP kunde man i år göra under ledning av Niclas Tengvall från Ute med Niclas och det var både människor och hund pigga på.

Och sist men inte minst kunde man även testa SURFSKI under ledning av Lena Palmgren från vår egen klubb Kanotföreningen Öresund och Robin Sundin som ibland jobbar för vår sponsor Aterra.

SÄKER PÅ OCH I VATTNET

Att paddla är jätteroligt men för att det skall bli riktigt kul och bra är det viktigt att man känner sig bekväm både på och i vattnet och att man vet vad man skall göra om olyckan är framme.

Tjäröfestivalen satsar därför alltid mycket på säkerhetskurser.

Allt från lekfulla PLASK OCH LEK till INCIDENT MANAGEMENT, RÄDDNINGSTEKNIKER och olika ROLLKURSER där deltagarna får prova sina kunskaper under trygga förhållanden och med duktiga instruktörer.

Uppskattade besök på festivalen står Räddningshelikopter och Sjöräddning för. Dom brukar komma om dom inte får utryckning och i år var båda på plats och visade upp sig samt svarade på frågor från festivaldeltagarna.

SIMMA OCH SPRINGA OCH ANNAT KUL

Basen i festivalen är alla pass deltagarna kan välja.

Först ett direkt på fredag eftermiddag som man skriver upp sig på när man kommer medan lördagens två pass öppnar för anmälning innan middagen och långt innan dess börjar folk köa – oftast med väldigt gott humör. Att köa har liksom blivit en rolig och social grej där man kan hitta nya kompisar. Vi har stött och blött detta med anmälningar och kommit fram till att anmälning på plats är enklast och mest rättvist.

Förutom dom fyra pass alla kan anmäla sig till finns det en hel del annat som händer.

Tina Bergström har pass med SUP-yoga men tidig morgon innan passen erbjuder hon också yoga på land som en förberedelse inför dagens paddlingar.

En annan härlig aktivitet är Swimrun och Trailrun där man tar sig runt på Tjärö simmande och löpande under ledning av Anders Petersson och Elisabet Corengia. Även dessa aktiviteter ligger utanför dom vanliga passen så alla som vill kan vara med.

ÅRETS NYHETER

Tjäröfestivalen har många trogna besökare som återkommer år efter år.

För deras skull – och för instruktörerna som kanske inte behöver en teknikkurs – och även för alla andra – försöker vi komma på något nytt varje år. Vilket samtidigt känns inspirerande och kul för oss som jobbar med festivalen.

I år hade vi riktigt många nyheter: Bushcraft med Peter Brander, Vild mat på paddelturen med Ulrike Richter, Kajakorientering efter idé av Kirre Rassmus Gröhn som också hjälpte folk igång medan Anders J Johansson som var skadad och inte kunde hålla i paddelpassträning kastade in ett pass med Långfärds- och expeditionsplanering och slutligen Tova eller sticka ditt eget sittunderlag med Ulrika Kretz och Åse Ehrenfors.

Här bjuder vi på bilder från några av dessa aktiviteter.

Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Introduktion till vild mat på paddelturen
Hur luktar tången tro?
Verkar lukta gott
Ulrike hade köpt underbar tångblandning i Danmark
Tången tillredas
Alla skall smaka
Full aktivitet med tovningen av egna sittunderlag
Några valde att sticka ett underlag

UT PÅ TUR ALDRI SUR

Turpaddling under ledning av lokala guider har alltid varit en viktig del av Tjäröfestivalen. Sedan starten har Friluftsfrämjandet hållit i detta med lite olika ledare men den trogna duon Bengt & Bengt har ställt upp varje år, vilket vi är mycket tacksamma för. Vi pratar alltså om Bengt Ignell och Bengt Sjögren som även i år bjöd paddlarna på sin kunskap om skärgården.

Förutom Friluftsfrämjandet hade vi i år lyckats engagera en ny ledare, nämligen Staffan Käll som också känner dessa vatten som sin egen handske.

När KFÖ tog över ansvaret för festivalen blev vi kontaktade av Anders Repfennig och Martin KlipparMartin Persson som gärna ville starta gourmetpaddlingar. Visst – vi är öppna för allt nytt – och efter en lite försiktig start har detta utvecklats till ett otroligt lyckat koncept med paddlingar som snabbt blir fulltecknade. Troligen spelar både den spännande matlagningen och ledarnas stora entusiasm en viktig roll. Mat smakar gott ute!

Tyvärr har vi i år inga bilder från dom ”vanliga” turpaddlingarna – fotografen var på land, men gourmetpaddlarna har skickat oss lite bilder så vi kan få en inblick i hur det kan gå till på en gourmetpaddling.

REGNIG START MED GOTT HUMÖR

Tjäröfestivalen är över för denna gång och vi har börjat landa samt summera hur det gick.

Som vanligt var Arrangemangsgruppen på plats redan på torsdagen och både båt och pråm behövdes för att frakta över alla våra saker.

Banderollen skall upp!
Lite blåsigt
SUParna pumpas upp
Kajakpolokajakerna anländer med båten
Bo – alltid glad och go och hjälpsam
Sent möte i Arrangemangsgruppen. Finlir av detaljer.
Bengt längtar efter att festivalen skall starta
Ulrike planerar sitt pass

Fredagen kom med ett häftigt regn men paddlare är ett tåligt släkte som ankom festivalen med gott humör.

En god frukost behövs för att orka med dagen
SUParna behövde lite mer luft
Ibsen kollar så allt blir rätt
Glada deltagare ankommer och Bengt visar till rätta
Passen drar igång
SUP-yoga i regnställ går bra det med

ÄNTLIGEN FESTIVAL IGEN!

2018 återupplivade Kanotföreningen Öresund den anrika Tjäröfestivalen som tidigare hade arrangerats av kommersiella krafter.

På Tjärö hade det varit festivaler 2010, 2011 och 2012.

Efter ett par festivaler på fastlandet i Järnavik lades det hela i malpåse innan vi i KFÖ som sagt tog upp tråden.

Vår filosofi var

AV PADDLARE FÖR PADDLARE!

Vi tyckte det fanns så många duktiga paddlare och instruktörer på hemmaplan och vi hoppades att dessa ville ställa upp med sin kunskap utan ekonomisk ersättning och att denna filosofi skulle uppskattas av alla paddlare.

Efter en nervös start visade det sig att vi hade träffat mitt i prick. Nästan alla instruktörer vi kontaktade tackade ja och festivalen blev snabbt fulltecknad.

Utvärderingarna efter festivalen visade också att vår filosofi var rätt.

Detta gav oss såklart blodat tand så vi byggde vidare på succén, försökte förbättra det som gick att förbättra och genomförde en ny fulltecknad festival 2019.

Sedan kom pandemin i vägen för oss som för alla andra men nu är det dags igen!

Vi är i år en stor arrangemangsgrupp på 10 personer som bygger vidare på det som har uppskattats på tidigare festivaler samtidigt som vi jobbar på att förnya.

Nytt för i år är till exempel buschkraft, naturens/havets skafferi samt stand up comedy.

I övrigt har vi samma bredd som tidigare:

Mycket havskajak – både turpaddling och teknik – grönlandspaddling, mycket säkerhet, vattenpolo, SUP, surfkajak, swimrun, roll, kajakbygge, yoga och mycket mycket mer.

Du som anmäler dig till festivalen köper en all-in-biljett där du får tältplats, all mat från den välkända restaurangen samt möjlighet att vara med på 4 olika pass (fredag em, lördag fm, lördag em samt söndag fm) 

Dessutom kan du testa yoga, lyssna på stand up comedy och föreläsningar och mycket annat roligt.

Vi i arrangemangsgruppen kommer göra vårt bästa för att du skall få en underbar och lärorik helg på Tjärö.