Mer än bara paddling!

Bushcraft – med Peter Brander

Peter Brander trivs lika bra på land som på vatten. Förutom att hjälpa till med att hålla ihop festivalprogrammet kommer Peter att hålla två pass om bushcraft. Med lite kunskap kan naturen bli mycket mer njutbar.
Peter bjuder på ett smörgåsbord av tips och trix:   Sova i hängmatta. Få upp eld i alla väder.  Sätta upp tält på klippor. Torka mat.  Med mera med mera.

Peter Brander

Kajakbygge och lite blandat fix – med Björn N Thafvelin och Göran ”Dr Kajak” Petersson

Björn och Göran kommer tillsammans att förevisa hur man bygger en kajak enligt listmetoden (stripbuilding ). Dessutom kan dessa båda herrar det mesta om allehanda reparationer av glasfiber- och träkajaker så ladda upp med frågor inför detta pass.

Björn N Thafvelin
Göran ”Dr Kajak” Petersson

Yoga och SUP-yoga – med Tina Bergström

Det blir Yoga på Tjäröfestivalen i år också. Tina kommer att erbjuda yoga på morgonen för att förbereda kroppen inför dagens paddling. Det blir ett stärkande och energigivande yogapass. Vi kommer att fokusera på styrka, balans, smidighet och närvaro. Alla är välkomna, såväl nybörjare som avancerade yogautövare. Tina har utövat och undervisat yoga i drygt 20 år.

Tina kommer också att hålla i pass med SUP-yoga under festivalen.

Tina Bergström

Vild mat på paddelturen – med Ulrike Richter

Svamp och bär är det nog många som har plockat ute i naturen, sannolikt mest i skogen. När Ulrike började paddla så öppnade det sig för henne en helt ny värld av möjligheter, för hur mycket ätbart finns det inte att upptäcka längs strandkanten och under havsytan?
Efter en tids självlärande har hon börjat dela med sig på matpaddlingar i sin hemförening, Kanotföreningen Öresund i Malmö, och märkt att intresset och nyfikenheten är stort. Tycker du också det låter spännande? Missa då inte Ulrike’s pass där hon delar med sig av sina bästa tips, från överlevnads- till gourmetmat.

Ulrike Richter

Långfärds och expeditionsplanering – med Anders Johansson

Har du en längre långfärd eller tom. en mindre expedition du funderar på, men är osäker på hur man planerar en sådan och vad som är bra att tänka på? Under detta pass kommer det diskuteras hur man förbereder sig så att resultatet blir så bra och spännande som möjligt, utan att bli onödigt riskfyllt. Och ge tips om saker som är bra att göra innan och under turen.
Anders Johansson paddlar mest havskajak, även om han gärna provar på andra typer av paddling också. Hemmaklubben är Kanotföreningen Öresund, där han är mycket engagerad i utbildning av paddlare och ledare. Sedan flera år examinerar Anders också paddelpass på olika nivåer.

Anders Johansson

Tova & Sticka – med Ulrika Kretz och Åse Ehrenfors

Nytt på årets festival är att du kan lära dig tova eller sticka ditt eget personliga sittunderlag.
Ledare för aktiviteten är Ulrika Kretz och Åse Ehrenfors.
Ulrika har paddlat kanot från barnsben och kajak sedan 90- talet, tog grönt paddelpass för 7 år sedan. Ulrika jobbar som slöjdlärare och utbildar sig till trä- och metallslöjdslärare.
Åse njuter av utomhusaktiviteter som vandring, paddling och långfärdsskridskor.
Under pandemin så spontanstartade Åse tillsammans med andra ett litet ”stick-fika-gäng” utomhus som bland annat gjorde egna sittunderlag.

Sittunderlag
Ulrika Kretz
Åse Ehrenfors

Trailrun och Swimrun – med Elisabet Corengia och Anders Petersson

Som avslutning på dagen fredag och lördag, lite innan middagsserveringen, bjuder traditionen att det hålls ett Trailrun och ett Swimrun. Dessa events hålls utanför schemat med bokade pass, så alla som vill kan delta.
Tävlingsmomentet är extremt nedtonat. Istället tar man sig i grupp springande och simmande runt Tjärö. Ett nytt sätt att se ön och ett perfekt sätt att få röra på kroppen efter en dag i kajaken.
Ledare är som tidigare år de entusiastiska Anders Petersson och Elisabet Corengia.
På bilden från förra festivalens swimrun ser ni Anders längst till vänster och Elisabet i förgrunden.
Packa ner löparskor ( funkar också utmärkt med neopren-skor) och våtdräkt!

Swimrun strax efter målgång

Bastubåten

Varva ner med att bada bastu på fredag och lördag eftermiddag/kväll – Tjärös bastubåt är bokad och uppvärmd!

Bastubåten