Kurser på land

Bushcraft – med Peter Brander

Med lite kunskap kan naturen bli mycket mer njutbar – det tycker Peter Brander som trivs lika bra på land som på vatten. Peter kommer att hålla i två pass om bushcraft där han bjuder på ett smörgåsbord av tips och trix: sova i hängmatta, få upp eld i alla väder, sätta upp tält på klippor, torka mat – med mera med mera!

Peter Brander
Yoga och SUP-yoga – med Tina Bergström

Tina Bergström har utövat och undervisat yoga i drygt 20 år. På Tjäröfestivalen kommer Tina att hålla i pass med SUP-yoga och erbjuda yoga på morgonen för att förbereda kroppen inför dagens paddling. Morgonpassen blir stärkande och energigivande yogapass med fokus på styrka, balans, smidighet och närvaro. Alla är välkomna, såväl nybörjare som avancerade yogautövare.

Tina Bergström
Tova ditt eget sittunderlag- med Ulrika Kretz

Ulrika Kretz har paddlat kanot från barnsben och kajak sedan 90-talet, och tog grönt paddelpass för 9 år sedan. Till vardags jobbar hon som slöjdlärare och utbildar sig till trä- och metallslöjdslärare. På Tjäröfestivalen kommer hon att hålla i pass där du kan tova ditt eget unika sittunderlag.

Sittunderlag
Ulrika Kretz
Första hjälpen för paddlare – med Peter Palmér

Som ambulanssjuksköterska har Peter Palmér’s yrkesliv kretsat kring säkerhet och riskhantering, medans fritidslivet har kretsat mycket kring kajakpaddling redan sedan han var barn. Med tiden har Peter kombinerad sitt yrkes- och friluftsliv, och kommer på Tjäröfestivalen hålla pass i första hjälpen för paddlare. Med god riskmedvetenhet kan du undvika problem, men om olyckan är framme vill du veta vad du ska göra!

Mer om Peter: Peter var 8 år när han fick låna en kajak av sin granne i Vejbystrand. Några år senare blev han aktiv i Ängelholms Kanotklubb och paddlade allt från fors- till tävlingskajak. Han tränade ungdomarna och ledde långfärderna. Fortfarande lockar turpaddling mest och han hänger ofta med sälarna utanför Hallands Väderö. I sitt företag Sweden Outdoor utbildar han både nybörjare och mer avancerade kanotister och examinerar grönt paddelpass. Han håller även kurser inom akutsjukvård utomhus samt första hjälpen för kanotister.

Peter Palmér

Vild mat på paddelturen – med Ulrike Richter

När Ulrike Richter började paddla så öppnade det sig för henne en helt ny värld av möjligheter, för hur mycket ätbart finns det inte att upptäcka längs strandkanten och under havsytan? Efter en tids självlärande har hon börjat dela med sig bl.a. på matpaddlingar i sin hemförening, Kanotföreningen Öresund i Malmö. Under detta pass delar hon med sig av sina bästa tips, från överlevnads- till gourmetmat.

Ulrike Richter
Trailrun och Swimrun

Som avslutning på dagen fredag och lördag, lite innan middagsserveringen, bjuder traditionen att det hålls ett trailrun och ett swimrun. Dessa events hålls utanför schemat med bokade pass, så alla som vill kan delta. Tävlingsmomentet är extremt nedtonat. Istället tar man sig i grupp springande och simmande runt Tjärö. Ett nytt sätt att se ön och ett perfekt sätt att få röra på kroppen efter en dag i kajaken.

Packa ner löparskor (det funkar också utmärkt med neopren-skor) och våtdräkt!

Swimrun strax efter målgång
Bastubåten

Varva ner med att bada bastu på fredag och lördag eftermiddag/kväll – Tjärös bastubåt är bokad och uppvärmd!

Bastubåten