Turpaddling

Turpaddling med Friluftsfrämjandet – med Bengt Ignell och Bengt Sjögren

Precis som under tidigare Tjäröfestivaler kommer Friluftsfrämjandet i Ronneby och Karlshamn erbjuda guidad turpaddling runt Tjärö med lokala guider.

Mer om Bengt och Bengt: Bengt Ignell har haft kajaker med sig i nästan hela sitt liv och byggde sin första kajak som 10-åring. 1976 startade han Naturum i Ronneby och på början av 2000-talet utbildade han sig till turledare för kajak och är nu en mycket erfaren turledare. Bengt Sjögren började paddla först efter att han gick i pension men har sedan dess varit ledare i både kajak och långfärdsskridsko.

Bengt Ignell
Bengt Sjögren
Gourmetpaddling – med Anders Repfennig och Martin Persson

Det är inne att äta ute! Också på detta års Tjäröfestival fortsätter Martin ”KlipparMartin” Persson och Anders Repfennig att inspirera till en guldkant på tillvaron, även under friluftslivet. De tycker det är viktigt att samlas och äta gott även i det fria. Man har oftast tid till samkväm o trevlig matlagning plus att det ju smakar väldigt gott när man är ute. Detta är ett härligt sätt att njuta av naturen.

Mer om Anders och Martin: Anders började paddla för ca 12 år sedan. Efter att ha seglat i skärgården utan möjlighet att komma nära de riktiga godbitarna intill land, väcktes tanken på kajak. Första egna kajaken köpte Anders i början av en december för att kunna vara med på ett kajakjulbord. Efter den paddlingen så fattade han att kajakpaddling och mat hör ihop. Martin gjorde sin första paddling med en övernattning till Hanö i en lånad kajak och upptäckte då att det fanns plats för lite extra lyx i en kajak. ”Varma koppen” gör sig inget besvär i packningen då det finns betydligt roligare mat än så.

Martin Persson och Anders Repfennig
Att hålla i en turpaddling (med överraskningar!) – med Niklas Ekman

Kan jag hålla i en turpaddling? Vad innebär det? Om det är något du undrar över så är denna kombination av turpaddling och pass med Niklas Ekman för dig. Som deltagare får man hålla i en del av turen som läggs upp innan det går ut på havet. Man får fundera på de faktorer som styr en paddeltur/ledning/plats/väder/risker etc. Det kommer dessutom att ske överraskningar på vägen för att testa vad det innebär att vara turledare. Niklas är en mycket aktiv paddlare i KFÖ där han också håller i kurser och långfärder.

Niklas Ekman