Kurser på vattnet

Grönlandspaddling – med Björn Thomasson Anders J Johansson
Tyvärr så fick Björn lämna återbud på grund av en stuken handled i sista minuten. Som tur är så har vi många kunniga ledare på plats, och det är KFÖ’s Anders J Johansson som kommer ta över båda passen. Anders har ett brett kunskap om många olika typers paddlar och paddlat grönlandspaddel i många år. Han har också lagt mycket tid åt att studera grönländsk historia och har paddlat själv på Grönland 2022.
Anders J Johansson
Examinering av Grönt Paddelpass – med Niklas Ekman
Niklas Ekman paddlar i KFÖ och har gått från vågor och surf till paddelpass och examinationer. På festivalen kommer Niklas examinera gröna paddelpass.
Niklas Ekman
Clinic för Blått Paddelpass – med Anders J Johansson
Anders J Johansson är säkerhetsansvarig för festivalen och en av KFÖs mest meriterade instruktörer. På årets festival kommer Anders hålla clinic inför blått paddelpass. Detta är ett pass för dig som inte är redo att examineras men vill träna på momenten som ingår.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är andersj-1024x768.jpg
Anders J Johansson
Examinering av Blått Paddelpass – med Kevin Brown

Kevin Brown är kvalificerad som brittisk kanoting Advanced Sea Kayak Leader (gammal 5-stjärnig havskajakledare) och nivå 2-coach, och är godkänd av Svenska Kanot Förbundet som examinator för blått paddelpass. På Tjäröfestivalen kommer Kevin examinera blåa paddelpass.

Mer om Kevin: Kevin är ursprungligen från Devon i sydvästra England men är nu permanent bosatt i Sverige. Han arbetar som coach och guide för Blue Coast Adventures med säte i Söderköping (www.bluecoastadventures.se). Han brinner för både havskajakpaddling och naturen. Med en Ph.D. inom ekologi gillar han att observera och förstå vilda djur, från skalbaggar och blommor till fåglar och delfiner. Kevin älskar enkelheten i att leva ur sin kajak för en längre resa, och rör sig tyst och effektivt genom tysta och tomma utrymmen. Kevin har paddlat havskajaker i över 40 år och guidat små skräddarsydda resor på skidor och på vattnet under de senaste 20 åren. Kevin har paddlat flitigt i hela Skandinavien samt i Storbritannien, Kanada, Mexiko och Frankrike.

Kevin Brown
Combat roll  – med Mattias Meldert

Mattias Meldert tycker att rollen borde ses som en mer framträdande självräddningsteknik även i havskajak, istället för bara en partytrick på platt vatten. Under Tjäröfestivalen kommer Mattias hålla instruktionspass i “combat roll” där han fokuserar på hur man bäst tränar sig i att få en stabil och effektiv roll för nödsituationer, oavsett vind- och vågförhållanden. Både nybörjare som kanske har satt någon enstaka roll på en kurs och den som redan kan rolla på lugnt vatten har nytta av att delta i passen.

Mer om Mattias: Mattias har paddlat sedan barnsben, mer aktiv som havspaddlare de senaste 15 åren och med surfkajak som stort intresse de senaste 10 åren. I övrigt gillar Mattias att prata om all sorts kajakpaddling och allt annat runtomkring och ser fram emot att socialisera med alla andra paddlare på festivalen.

Mattias Meldert
Roll för nybörjare – med Anders J Johansson och Patric le Clair

Anders J Johansson och Patric le Clair är bägge två aktiva paddlare i KFÖ där de också är instruktörer. Om du är nyfiken på grönlandsrollen, eller om du redan jobbar på din första roll, så är detta passet för dig. Det kommer att gås igenom grunderna och det blir övningar både på land och i vattnet för att bygga upp grunderna och ge tips om hur man själv tränar vidare. Med lite tur så sätter du din första roll! Om du har en våtdräkt så ta gärna med den.

Mer om Anders och Patric: Anders har lekt med kajaken upp och ner ända sedan han gjorde sin första roll i Bohuslän för många år sedan och försöker nu gärna lära sig nya varianter av olika slags rollar. Patric är en entusiastisk paddlare som gärna vänder på kajaken i alla slags väder.

Anders J Johansson
Patric le Clair
Landstigning på ställen du drar dig för att landstiga – med Mia Hansson
Mia Hansson är en mycket aktiv paddlare som håller i både kurser och långfärder i KFÖ. Om du också tycker att det kan vara svårt att komma iland vid höga bryggor eller klippor i skärgården, då är detta passet för dig! Du kommer få mycket tips och förslag och givetvis ingår praktisk träning i att öva landstigning på ställen du drar dig för att landstiga.
Mia Hansson
Kajakpolo – med Bo Nix
Bo Nix började med havskajak för 10 år sedan, men tycker om olika typer av paddling. Han har dom senaste åren lagt en del tid på utbildning inom havskajak och är med på de flesta aktivitetstyper i Kajakklubben Eskimå, vilket inkluderar skärgårdspaddling, slätvatten, surfski, SUP och kanotpolo. På Tjäröfestivalen kommer Bo ha med klubbens 8 polokajaker och hålla i två pass.
Bo Nix
Stand up paddling (SUP) på två nivåer – med Per Vallbo/Yster SUP

Med Ysters inriktning på SUP-brädor för tur- och långdistanspaddling är det extra kul att återigen välkomna Yster till Tjäröfestivalen. Per Vallbo från Yster kommer hålla i ett Tjärö runt-pass för dig som redan har erfarenhet av att paddla SUP, och såklart också ett prova på pass där du bl.a. kan prova långdistansbrädan från en uppmärksammad tävling, se nedan.

Mer om Yster: Det senaste året har Yster SUP fått stor internationell uppmärksamhet i samband med att en holländsk tjej-duo var de första att genomföra långdistanstävlingen Yukon1000 på uppblåsbara SUP-brädor – från skånska Yster. Tjejerna paddlade 1000 miles (160 mil) genom vildmarken i USA och Kanada på drygt 7 dagar och 8 timmar, vilket är den näst snabbaste tiden någonsin.

Per Vallbo, Grundare och vd på Yster SUP, Foto YASL.jpg
Plask-och-lek – med Benny Jonsson och Loui Kuhlau

Benny Jonsson och Loui Kuhlau är mycket aktiva paddlare i KFÖ. Under deras pass i Plask-och-lek får deltagarna utmana sig själva på ett roligt sätt och bli blöta igen och igen och igen. Samtidigt får man en känsla för hur kajaken uppför sig när man klättrar runt på den eller provar andra mer eller mindre gymnastiska övningar. Helt naturligt kommer även räddningsövningar och rollning att kunna provas i samband med alla kapsejsningar. Våtdräkt eller torrdräkt är bra för att inte frysa, och vi siktar på att hålla till nära Bastubåten, så man kan värma sig vid behov.

Mer om Benny och Loui: Benny Jonsson tycker om att utmana sig själv med allt från att försöka lära sig teknik och roll till att bygga sina egna kajaker och paddlar. Även Loui Kuhlau gillar att vara såväl under som över vattenytan. Att leka i kajaken är  lärorikt och inte minst väldigt roligt.

Benny Jonsson
Loui Kuhlau
Incident Management – med Clara Tesch Thunberg och Håkan Mattsson

Tillsammans med Håkan Mattsson kommer Clara Tesch Thunberg att hålla pass i Incident Management. Du har förhoppningsvis full koll på hur du hjälper en kompis upp i kajaken med en kamraträddning. Kanske hanterar du även den beryktade eskimåsvängen. Men vad gör du om din kompis slår runt, drar axeln ur led och armen blir obrukbar? Eller om det är för tuffa förhållanden för en kamraträddning?

Mer om Clara: För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader.

Clara Tesch Thunberg
Håkan Mattsson
Räddningstekniker – med Mirjam och Tomas Hamsten

Mer kajakbad ger tryggare paddlare: På Tjäröfestivalen kommer Mirjam och Tomas Hamsten att hålla i pass med räddningstekniker, från Hälkrok till Guds hand. Passet startar med grundläggande kamraträddning och utvecklas mot mer avancerade övningar både i och utanför kajaken med varierande förutsättningar. Nytt för i år är att det kommer finnas ett grundläggande pass och ett mer avancerat.

Mer om Mirjam och Tomas: Mirjam och Tomas Hamsten har både paddlat och kajakbadat tillsammans under flera år och i olika vatten. Hemma på Västskusten håller de kurser och turer både ideellt och kommersiellt i Friluftsfrämjandet och egna företaget Insikt ute.

Mirjam Hamsten
Tomas Hamsten
Att hålla i en turpaddling (med överraskningar!) – med Niklas Ekman
Kan jag hålla i en turpaddling? Vad innebär det? Om det är något du undrar över så är denna kombination av turpaddling och pass med Niklas Ekman för dig. Som deltagare får man hålla i en del av turen som läggs upp innan det går ut på havet. Man får fundera på de faktorer som styr en paddeltur/ledning/plats/väder/risker etc. Det kommer dessutom att ske överraskningar på vägen för att testa vad det innebär att vara turledare. Niklas är en mycket aktiv paddlare i KFÖ där han också håller i kurser och långfärder.
Niklas Ekman