Kurser

 

Grönlandspaddling – med Björn Thomasson

Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.

Björn Thomasson

Examinering av Grönt Paddelpass – med Niklas Ekman

Niklas Ekman paddlar i KFÖ och siktar på att under 2022 få ett rött paddelpass. Har gått från vågor och surf till Paddelpass och examinationer. Kommer att vara ansvarig för säkerhet och examinera gröna paddelpass på festivalen.

Niklas Ekman

Combat roll  – med Mattias Meldert

Mattias Meldert kommer under Tjäröfestivalen hålla instruktionspass i “combat roll”. Mattias har paddlat sedan barnsben, mer aktiv som havspaddlare de senaste 15 åren och med surfkajak som stort intresse de senaste 10 åren. Han tycker att rollen borde ses som en mer framträdande självräddningsteknik även i havskajak och kommer fokusera på hur man bäst tränar sig i att få en stabil och effektiv roll för nödsituationer oavsett vind och vågförhållande istället för att bara se rollen som en partytrick på platt vatten. Både nybörjare som kanske har satt någon enstaka roll på en kurs och den som redan kan rolla på lungt vatten har nytta av att delta i passen.
I övrigt gillar Mattias att prata om all sorts kajakpaddling och allt annat runtomkring och ser fram emot att socialisera med alla andra paddlare på festivalen.
 
Mattias Meldert

Incident Management – med Clara Tesch Thunberg och Håkan Mattsson

För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader.

Tillsammans med Håkan Mattsson kommer Clara att hålla pass i Incident Management.
Du har förhoppningsvis full koll på hur du hjälper en kompis upp i kajaken med en kamraträddning. Kanske hanterar du även den beryktade eskimåsvängen. Men vad gör du om din kompis slår runt, drar axeln ur led och armen blir obrukbar? Eller om det är för tuffa förhållanden för en kamraträddning? 

Clara Tesch Thunberg
Håkan Mattsson

Kajakpolo – med Bo Nix

Bo Nix började med havskajak för 10 år sedan, men tycker om olika typer paddling. Har dom senaste åren lagt en del tid på utbildning inom havskajak. Är med på de flesta aktivitetstyper i Kajakklubben Eskimå, vilket inkluderar skärgårdspaddling, slätvatten, surfski, SUP och kanotpolo. På Tjäröfestivalen kommer Bo ha med klubbens 8 polokajaker och hålla i 2 pass.

 Bo Nix

Prova på SUP – med Niclas Tengvall

Niclas Tengvall erbjuder ett Prova-på-SUP pass där man går igenom hur en SUP fungerar, olika typer av brädor, säkerhet och paddlingsteknik samt position/balans mm. Och paddlar en liten tur om vädret tillåter.
Niclas driver till vardags ”Ute med Niclas” som skapar äventyr/aktiviteter/event utomhus i form av vandring, kajak, SUP, skidåkning, Yoga, matlagning, träning etc mellan Köpenhamn och Lofoten men främst i Sverige.

 Niclas Tengvall

 Grundläggande teknik – med Johan Qvist

I år kan du som fortfarande är nybörjare på paddling eller vill friska upp grunderna lära dig mer om bl.a. teknik för framåtpaddling och paddeltag för att svänga och manövrera kajaken. Motsvarande nivån för Gult Paddelpass. Passet kommer hållas av Johan Qvist.
Johan är aktiv i föreningens långfärdsgrupp och kursverksamhet, och utbildad Kajakledare.

Johan Qvist

Prova på Surfski – med Lena Palmgren och Robin Sundin

Om du är sugen på att testa surfski-paddling så har du ett utmärkt tillfälle under årets festival. Unders kurspasset går Lena och Robin igenom grundläggande teknik och re-entry.

Lena Palmgren tränade kajak och tävlade aktivt som barn och ungdom. Efter ett långt uppehåll upptäckte hon för några år sedan havspaddling och framför allt surfski.
Robin Sundin är utbildad friluftsguide med kajakpaddling som sin specialitet. Robin har varit instruktör hos Aterra och gillar de flesta discipliner.

Lena Palmgren
Robin Sundin

Manövrering – med Alexander Nilsson

Behöver du lära dig mer om manövrering? Alexander Nilsson kommer att hålla i pass där man fokuserar på manövreringsövningar för att lära sig styra och paddla på effektivare sätt.
Alexander är från Karlskrona och har paddlat i 8 år. Han har stor erfarenhet av olika vattensporter och har tävlat i kajak och SUP. Han är utbildad kajakledare och jobbar som kajakguide och håller kajakkurser runt om i Blekinge.

Alexander Nilsson

Räddningstekniker – med Mirjam och Tomas Hamsten

Mirjam och Tomas Hamsten har både paddlat och kajakbadat tillsammans under flera år och i olika vatten. Hemma på Västskusten håller de kurser och turer både ideellt och kommersiellt i Friluftsfrämjandet och egna företaget Insikt ute. Mer kajakbad ger tryggare paddlare är temat som gäller, och på Tjäröfestivalen kommer paret att hålla just i ett pass med räddningstekniker: Från Hälkrok till Guds hand. Ett pass som startar med grundläggande kamraträddning och utvecklas mot mer avancerade övningar både i och utanför kajaken med varierande förutsättningar.

Mirjam Hamsten
Tomas Hamsten

Grönlandsroll – med Karin Åmossa och Martin Haufmann

Rollkurs för nybörjare och er som redan kan – det är det som kommer erbjudas av Karin Åmossa och Martin Hauffman. Karin och Martin är långpaddlare som efter många och långa utsatta expeditioner på vilda hav snöat in lite på roll och säkerhet på vattnet. Till vardags finns de på Örnsbergs kanotsällskap i Stockholm, och Karin sitter i styrelsen för Svenska kanotförbundet.

Martin Haufmann och Karin Åmossa

Clinic för blått paddelpass – med Bengt Selander

Tyvärr är Anders J Johansson skadad och kommer inte att kunna leda det pass som heter träning inför blått paddelpass som var planerat till både lördag och söndag. Men istället för att ställa in kommer en av våra arrangörer, Bengt Selander att hoppa in, troligen tillsammans med ytterligare en arrangör. Bengt är väl insatt i vad som krävs för blått pass, även om han inte har det själv, han är också utbildad kajakledare steg 2 hos Friluftsfrämjandet, och han utlovar ett pass väl värt att delta i.

Bengt Selander

Plask-och-lek – med Benny Jonsson och Anders Petersson

Under ett pass i Plask-och-lek får deltagarna utmana sig själva på ett roligt sätt och bli blöta igen och igen och igen. Samtidigt får man en känsla för hur kajaken uppför sig när man klättrar runt på den eller provar andra mer eller mindre gymnastiska övningar.
Benny och Anders kommer att försöka inspirera till detta, och helt naturligt kommer även lite räddningsövningar och rollning att kunna provas i samband med alla kapsejsningar. Våtdräkt eller torrdräkt är bra för att inte frysa, och vi siktar på att hålla till nära Bastubåten, så man kan värma sig vid behov.

Benny Jonsson tycker om att utmana sig själv med allt från att försöka lära sig teknik och roll till att bygga sina egna kajaker och paddlar. Anders Petersson gillar också att vara på och i vatten.

Benny Jonsson
Anders Petersson