Pass på vattnet

Förutom turpaddling i Blekinges vackra skärgård, kommer vi att även erbjuda följande pass på vattnet. Som ni ser är det en hel del teknik och säkerhetspass, men också möjlighet att prova på något som inte är havskajak

Rollträning för nybörjare

Missa inte chansen att få sätta din första roll med hjälp av Lou Kuhlau + Patric leClair! De kommer guida alla som vill genom tydliga steg på vägen mot en första roll. Var beredd på att bli blöt. Men var också beredd på ett väldigt roligt och givande träningspass!

Har du en våt eller torrdräkt så ta med den!

Lou och Patric

Rollträning, fördjupad

Mattias Melderts pass ”Rollträning, fördjupad” är tänkt för dem som redan har grunderna. Under passet kommer Mattias att visa hur man kan träna på roll under skiftande förutsättningar. En roll ska inte enbart vara ett partytrick på plattvatten – utan kom och träna på rollen som effektiv självräddning i lite tuffare lägen.

Har du en våt eller torrdräkt så ta med den!

Mattias Meldert

Träning för grönt paddelpass

Sugen på att behärska det som ingår i grönt paddelpass? Missa då inte att få paddla med Johan Qvist och Benny Jonsson, båda från Kanotföreningen Öresund. De kommer att vara på plats på Tjärö för att hålla gröna träningspass.

Ett grönt paddelpass visar att du behärskar grunderna i havskajakpaddling, och är användbart både då du skall hyra kajak och gå vidare kurser hos svenska kanotförbundet, t.ex Havskajakledare steg 1.

Benny Nilsson och Johan Qvist
Benny Nilsson och Johan Qvist

Examination av grönt paddelpass

Examination av grönt paddelpass för er som vill få möjlighet att testa era kunskaper. Ifall ni klarar alla momenten som ingår (se länk ovan) har ni möjlighet att beställa passet via instruktören.

Niklas Ekman paddlar i KFÖ och har gått från vågor och surf till paddelpass och examinationer.

Du kommer att bli blöt, så har du en våt eller torrdräkt så ta med den!

Niklas Ekman

Träning för Blått paddelpass

På årets festival kommer Niklas även att hålla clinic inför blått paddelpass.

Har du redan ett grönt paddelpass och funderar på att ta ett blått, eller är du bara nyfiken på vad som krävs på denna nivå och hur du ligger till i förhållande till det? Under detta pass så kommer du få en genomgång av kraven på paddeltekniken för det blåa paddelpasset. Du kommer få feedback på var du ligger i förhållande till kraven och även få tips om hur du kan träna upp dina svaga sidor.

Detta är ett pass för dig som inte är redo att examineras men vill träna på momenten som ingår. Passa på att gå igenom vad som ingår på länken ovan.

Räddningstekniker både för nybörjare och mer avancerade

Tillhör du dem som oftare sitter i kajaken än simmar bredvid den? Men kanske ändå har tänkt tanken att det kan hända?

Med Mirjam och Tomas får du möjlighet att träna på flera olika räddningstekniker. De erbjuder både ett pass för dem som är rätt nya och ett mer utmanande pass för erfarna paddlare.

Paret från västkusten gillar att paddla med både stora och små i olika former både ideellt och kommersiellt, då i egna företaget Insikt ute.

Mirjam och Thomas Hamsten, Insikt ute

Incident management

Vad gör du om din kompis slår runt, drar axeln ur led och armen blir obrukbar? Eller om det är för tuffa förhållanden för en kamraträddning? Bli en säkrare paddlare i gruppen genom att delta på detta pass.

Manövrering och bogsering

Vi provar oss igenom ett antal paddeltag som kombinerat med kantning hjälper till med manövrering av kajaken i olika situationer.

En del använder du säkert redan men några kan vara nya och värda att prova. Passet är på gul-grön nivå. Som en bonus provar vi också på bogsering och funderar på när man har nytta av den.

Bengt Selander är instruktör både i KFÖ och Friluftsfrämjandet

Bengt Selander

Chans på Balans

Beskrivning kommer

Balansövningar 2029

Bli en effektivare och mindre trött paddlare

Förutom att driva kajakbutiken Aterra i Helsingborg så utbildar och tävlar Leif Davidsson bland annat i Surfski. Han kommer att hålla i teknikpass i Effektiv framåtdrivning, för oss att bli en effektivare, snabbare och mindre trötta paddlare.

Här kommer vi diskutera och träna på tekniken för paddling rakt fram, för att slipa på ett paddeltag som gör att du både kan paddla långt och länge, samtidigt som du vet hur man plockar fram kraften när den behövs. Du är välkommen oavsett om du nyss har börjat paddla, eller om du har paddlat i flera år.

Leif Davidsson

Kul i vågor

Ifall det blåser tillräckligt och från rätt håll har Leif Davidsson från Aterra även planer på att ta ut ett gäng erfarna paddlare ut i vågorna. Om det går för små vågor, så ställs passet in.

Brytande våg över kajakist, från Aterras facebooksida

Grönlandspaddling

Kursen börjar med lite teori på land där det gås igenom fördelar med grönlandspaddel, skillnader i effektivitet och funktion mellan en sådan och euro- och vingpaddlar och grunderna för en effektiv och funktionell teknik. Sedan fortsätter kursen på vattnet med en kortare tur, där det tittas praktiskt på tekniken för både avslappnad långfärdsteknik och för fart, plus lite manövrering, med tonvikt på sådant där tekniken med grönlandspaddel skiljer sig från de andra typerna och där den innebär fördelar – om väderförhållandena medger, även lite om grönlandspaddelns fördelar i vind och vågor. 

Kursen riktar sig till dig som redan har en egen grönlandspaddel som du har börjat använda, men fungerar även som introduktion för dig som aldrig testat en grönlandspaddel tidigare.

Anders J Johansson har en bred kunskap om många olika typers paddlar och har paddlat grönlandspaddel i många år. Han har också lagt mycket tid åt att studera grönländsk historia och har paddlat själv på Grönland 2022.

Har du en grönlandspaddel så ta med den, annars finns det några att låna.

Anders J Johansson

Prova på Surfski

Bo Nix, erfaren instruktör från kajakklubben Eskimå, hjälper alla som vill prova havskajakens längre, lättare och snabbare släkting för att upptäcka både likheter och skillnader jämfört med ”vanlig” paddling. Till sin hjälp har han Anders Pettersson, instruktör från KFÖ, som assisterar vid behov. Missa inte tillfället att testa balansen, farten och känslan i en surfski!!

Du ska vara beredd på att bli blöt.

Vi tackar Emma Levemyr, flerfaldigt medaljör inom sporten och återförsäljare för Nordic Kayaks surfskis som låter oss låna surfskis!

Bo Nix och Anders Pettersson

Prova på Kajakopolo

Förra årets roligaste pass, om man ska tro deltagarna själva. Kul, blött och intensivt. Vi håller till vid sidan av uteserveringen, till glädje för restaurangbesökarna.

Jakob Oderbrink från kajakklubben Eskimå kommer att hålla i passet.

Prova på Stand upp Paddle

Vågar du släppa den trygga relingen och paddla stående? Att paddla SUP är nästan som att gå på vattnet. På prova-på passet kommer du att få en kort genomgång av utrustningen som hör till stand-up paddling. Därefter kommer du att få lära dig hur du håller paddeln, grundläggande paddlingsteknik och, inte minst viktigt, hur du kommer upp i stående läge. Därefter paddlar vi en tur tillsammans som läggs efter väder och vind. Inga förkunskaper krävs. Du ska vara beredd på att bli blöt.

Tjärö runt på SUP

För de som testat SUP tidigare så tar Per Vallbo & Louise Gamming med er på en tur runt Tjärö.

Per Vallbo är grundare av Yster SUP som utvecklar havs-SUPar helt och hållet optimerade för paddling i nordliga vatten längs kuster, sjöar och skärgårdar. Yster SUP har sitt ursprung i den blekingska skärgården, och du kan se fram emot att på Tjäröfestivalen kunna prova brädorna i den rätta miljön. Kolla in brädorna på www.ystersup.com

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Per Vallbo, Yster SUP