Program

Under Tjäröfestivalen finns det tillfälle för turpaddling, att gå kurser i havskajak med olika inriktningar, att delta i olika prova-på pass, vara med på kajak-/slöjdverkstad, och mycket, mycket mer. Nedan finns en översikt för 2019, och mer detaljerade presentationer finns separat för 2018 och 2019.

Turpaddling hölls i av Friluftsfrämjandets guider (närmare bestämt Carl Crafoord, Robert Ekholm, Katarina Hansell, Bengt Ignell och Bengt Sjögren) samt de lokala paddlarna Anders Repfennig och Martin Persson. Tillsammans såg de till att det fanns både kortare och längre turer under festivalens alla dagar.

Kurser erbjöds med en bredd inriktning: Säkerhetsaspekter addresserades bl.a. i pass i räddningsteknik med Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten samt incident management med Clara Tesch och Håkan Mattson. Garanterad blött blev det också under plask och lek med Benny Jonsson och Andreas Alvehus och rollkursen med Karin Åmossa och Martin Hauffman. Föredrog man att stanna på det torra fanns möjlighet att lära sig om navigering med Björn Thomasson, hur man aldrig blir sur på tur med Niklas Ekman, och hur man kan slöjda t.ex. skedar och paddlar med Lennart Pranter och Kim Fejgin. Ville man fila på tekniken så kunde man gå teknik på gul paddelpassnivå med Ulrike Richter, examineras i grönt paddelpass av Clara Tesch, Håkan Mattson och Anders Kristensson, träna inför blått paddelpass med Mirjam Hamsten, samt lära sig mer om effektiv framåtpaddling med Anders J Johansson, manövrering med Anders Kristensson och grönlandspaddling med Björn Thomasson.

Mer än bara havskajak! Under festivalen fanns det möjlighet att prova på att paddla surfski med Viktoria Villén som representerade vår sponsor Aterra, och stand up paddle (SUP) med Per Vallbo från Yster SUP. Vidare så höll Tina Bergström i yoga på SUP, Bo Nix och Anders Petersson höll i prova-på av kajakpolo, och Eva och Magnus Mattson och Göran Bolinder gav en introduktion till geocaching.

Mer än bara paddling! Tjärö är en vacker ö där man tack vare hittaut-projektet under ledning av orienteringsklubben Stigmännen Karlshamns OK även kan prova på orientering. Det finns även rundor för trailrun och swimrun som man kunde prova på med Anders Petersson och Elisabet Corengia. Kände man under festivalen för något lugnare så erbjöd Tina Bergström yogapass både på morgonen och eftermiddagen, och på sen eftermiddag fanns även bastubåten som ett ställe där man kunde varva ner. Lite mer spänning blev det när sjöfartsverkets räddningshelikopter kikade förbi på fredag eftermiddag, och på plats fanns även Katinka Ingves för Svenska Kanotförbundet och ett flertal utställare. På kvällarna fanns det slutligen utöver god mat och trevlig gemenskap också programpunkter, bland annat en föreläsning med Karin Åmossa med reflektioner om hur det är att leva som kajaknomad och drivkraften bakom att paddla långt, samt levande musik med trubaduren Johan Swedberg.