FRILUFTSFRÄMJANDET!

På alla Tjäröfestivaler har Friluftsfrämjandet bjudit på turpaddling med ledare med stor lokalkännedom som har mycket att berätta om områden kring Tjärö. Vi är mycket glada över att det även blir så i år och vill gärna presentera årets ledare:

KATARINA HANSELL

Det började med en kajakkurs som ordnades i bassängen på jobbet 2008. Sedan dess har Katarina varit fast i kajakpaddlingen och det har därefter blivit många dags-, helg och veckoturer i olika skärgårdar. Främst i Blekinge som är Katarinas hemmavatten, men även på olika delar av ostkusten, Misterhult, Tjust, Gryt och St Anna. Just i år har det blivit premiär för paddling på västkusten då påsken tillbringades i Fjällbacka skärgård i Bohuslän. Katarina är utbildad turledare för kajak inom Friluftsfrämjandet och har gått teknikträningskurs motsvarande blå nivå. I Katarinas paddling ingår kontinuerlig träning i både paddlingsteknik och räddningsövningar. Katarina kommer tillsammans med Robert att leda fredagens eftermiddagstur och tillsammans med Greger att leda söndagens avslutande paddeltur på förmiddagen. Du som väljer att delta kommer att få en fin naturupplevelse med många fina berättelser om Blekinges natur och djurliv.

ROBERT EKHOLM

Robert Ekholm har paddlat i Blekinges skärgård sedan 15 år tillbaka och är en av Friluftsfrämjandets kajakledare i Ronnebysektionen. Robert paddlar ofta med en kamera i knät, och för att få bästa fotoljus ofta när solen går upp eller ner. Dagtid tillbringar Robert på naturum Blekinge i Ronneby där han ansvarar för verksamheten. Han har även tagit fram diverse naturinformation om Blekinge, bl a Blekinge Utflyktsguide och administrerar Facebookgruppen Kajakpaddling i Blekinge. Robert kommer tillsammans med Katarina att leda eftermiddagsturen på fredag och du som väljer att delta kommer att få en fin naturupplevelse med många fina berättelser om Blekinges natur och djurliv.

BENGT IGNELL

Bengt har haft kajaker med sig i nästan hela sitt liv. Redan som tioåring byggde han sin första kajak. Den kajaken kom aldrig i vattnet på grund av pappans tragiska bortgång, däremot umgicks Bengt flitigt med andra ungdomar som byggde kajaker tillsammans i tonåren. Bland annat var en av kamraterna ”kolfiberkungen” Göran Marström, som sedan livnärt sig på att bygga och segla katamaraner. Bengt är född i Åtvidaberg, men har tillbringat mycket tid på ostkusten, mellan Västervik och St Anna, som var den närmsta skärgården. 1972 flyttade Bengt till Blekinge och började jobba på Skogsstyrelsen med förvaltning och skötsel av naturreservat. Han köpte då en gummibåt för att ta sig runt i skärgården och kunna ta med sig verktyg, vilket var praktiskt när alla skyltar i skärgården skulle göras om. Med gummibåten fraktade han även får till öarna. 1976 startade Bengt Naturum i dåvarande Villa Vera i Ronneby. Idag ligger Naturum i Brunnsparken i Ronneby. Bengt fick kontakt med Friluftsfrämjandet och Lasse Edner, som var skridsko- och kajakledare i FF Ronneby, i början av 2000-talet. Han utbildade sig då till turledare för kajak och från 2006 har det bedrivits regelbunden kajakverksamhet inom Friluftsfrämjandet i Ronneby. Bengt startade så småningom upp de populära torsdagspaddlingarna som nuförtiden startar från olika platser i Blekinge från början av maj till i slutet av september varje år. Häromåret lämnade han över ansvaret som grenledare för kajak till Greger Olsson, men är fortfarande turledare och en flitig kajaktist på torsdagspaddlingarna. Bengt Ignell kommer tillsammans med Bengt Sjögren att leda en heldagstur på lördagen under Tjäröfestivalen. Då får ni som följer med se fina platser och kommer att få lära er en hel del om natur- och djurlivet på öarna i skärgården.

BENGT SJÖGREN

Bengt Sjögren är född och uppväxt i Hallstavik, Roslagen. Han har varit yrkesverksam i hela sitt liv inom flygvapnet, först som navigatör på flygplan S32 Lansen på F11 i Nyköping och därefter som navigatör på Helikopter Superpuma  F17 i Kallinge. Som biuppgift höll han samtidigt i utbildningen av helikopterbesättningens ytbärgare, så intresset för simning och havet har alltid funnits där.Bengt började paddla först efter att han gått i pension för 15 år sedan och  de senaste 10 åren har han varit ledare l kajak och långfärdsskridsko.Kajakpaddlingen ger mig naturupplevelse, motion, friskvård och kamratskap.Bengt Sjögren kommer tillsammans med Bengt Ignell att leda en heldagstur på lördagen under Tjäröfestivalen. Då får ni som följer med, se och uppleva fina platser och ni kommer att få lära er en hel del om natur- och djurlivet på öarna i skärgården.

GREGER OLSSON

Greger Olsson, som till vardags arbetar som meteorolog, hade en något skrämmande och smått kaotisk kajakpremiär bland Drottningholmsfärjor och stora fritidsbåtar i centrala Stockholm för ca 25 år sedan. Trots detta föll han direkt för kajakpaddlandet. Under de kommande åren paddlade Greger en del i Mälaren, då han vid det tillfället bodde i Stockholm i samband med studier på universitetet. Efter en flytt till Västergötland blev det istället en del paddling i Vänern, främst i skärgården runt Kålland och Läckö slott. Efter detta följde ett antal år med ganska lite paddling, då han och hustrun Sofia bildade familj. Efter att flyttlasset gått till Ronneby och barnen vuxit upp, så återtog Greger paddlandet i den vackra Blekingska skärgården. I samband med att Greger utbildades till kajakledare via Friluftsfrämjandet 2016 övertog han även ansvaret som grenledare för kajak i Ronneby Friluftsfrämjande. Främsta skälen att Greger paddlar är närheten till naturen, lugnet och att kajakpaddling har en viss koppling till yrket som meteorolog. Vädret påverkar ju i högsta grad vägval och även den upplevelse man får av kajakturen. Greger kommer tillsammans med Katarina att leda en halvdagarstur på söndag förmiddag under Tjäröfestivalen och du som vill följa med på turen kommer att få uppleva den fina skärgården runt Tjärö.

CARL CRAFOORD

Carl Crafoord har ett långt förflutet i Friluftsfrämjandet och är allmän friluftsnörd. I vardagen är han verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet för verksamheterna Kajak, Kanadensare, Långfärdsskridsko och Mountainbike. Utbildningsmässigt är han examinator i paddelpasset blå på kanadensare och kajak. Coach 2 och Friluftsfrämjandets ledarutbildningar. Carl brinner för att fler ska få möjlighet att uppleva friluftsliv.

Tankar och röster om Tjäröfestivalen

På slutet av 2017 bestämde sig några eldsjälar i Kanotföreningen Öresund (KFÖ) i Malmö att våga sig på en omstart av Tjäröfestivalen. På klubbens långfärder i Blekinge hade man paddlat förbi Tjärö många gånger och med stort intresse följd hur ön hade fått sig ett lyft med de nya ägarna som satsade hårt på att utveckla verksamheten. Ganska snabbt kom man fram till att man ville anordna en paddelträff med varierade kurser, som skulle hållas i av klubbens egna och andra klubbars duktiga instruktörer samt lokala förmågor: en festival ”av paddlare för paddlare”, helt enkelt! Utöver ett varierad program som sträcker sig längre än enbart havspaddling skulle festivalen såklart också bjuda på mysig gemenskap. Efter mycket planering blev det en intensiv festivalhelg, följd av den stora frågan: har det lyckats? Denna fråga besvaras nog bäst av deltagarna själva, så som Katinka Ingves från Svenska Kanotförbundet som skriver så här: 

– Tjäröfestivalen känns speciell och unik, på ett mycket positivt sätt. För det första är det ett paket där allt ingår, vilket gör att alla på plats både känner sig och är delaktiga i allting. Sedan tycker jag (och många som jag pratat med) att det är oerhört kul att ni tar vara på alla duktiga instruktörer som finns i er närhet. Det vore så kul om det även fortsättningsvis blir tongivande att lyfta era egna talangar i KFÖ och alla ”vanliga” duktiga instruktörer som finns runt om i landet. Sedan en tredje sak som jag tycker är styrkan med Tjäröfestivalen, storleken, att det är 100 platser, det blir som en stor familj, på riktigt, tillräckligt många för att det ska kännas som festival, men inte fler än att det blir hemtrevligt och mysigt. Så, ni prickade verkligen alla rätt i er filosofi kring kajakfestival! 

Katinka Ingves från Svenska Kanotförbundet

Så här låter röster av andra deltagare:
– Så himla bra arrangerat samt intressanta pass att boka sig på, såväl för nybörjare och expert.
– Kul, lärorikt, blött och gott samkväm.
– Bra kurser o proffsiga ledare. Verkligen ALLA, såväl arrangörer som ledare o deltagare verkade stormtrivas o stämningen var varm, generös o omslutande!
– Kul, nördigt & samtidigt är alla välkomna!

Just nu planeras det för fullt inför Tjäröfestivalen 2019, som siktar på en lika familjär känsla och går under samma motto, ”Av paddlare för paddlare”. Är du med i en paddelförening och känner att det finns instruktörer som bör lyftas? Tveka inte att höra av dig till oss, vi vill gärna veta!

NU KÖR VI!

Planeringen för Tjäröfestivalen 2019 är i full gång och det kommer bli en blandning av förra årets lyckade arrangemang kryddat med en hel del nytt. Håll koll här på hemsidan och på vår facebooksida som numera heter Tjäröfestivalen.

TJÄRÖFESTIVALEN 2019

TACK vare all positiv feedback – och såklart för att vi själva tyckte det var jätteroligt – har vi nu bestämt oss:
VI KÖR NÄSTA ÅR OCKSÅ!
Boka redan nu in 13-15 september.

Nu ser vi i KFÖ fram emot några härliga vinterpaddlingar och sedan kommer vi med mer information i början på 2019. Håll koll både här och på vår facebooksida.

EN HELT UNDERBAR FESTIVAL

Här är vi!

Arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen 2018. Vi tänker att vi slänger Jantelagen överbord och säger att vi tyckte det blev en underbar festival. Givetvis hade vi planerat allt väldigt noggrant men utan finvädret, alla fantastiska instruktörer som ställde upp och gjorde sitt allra bästa hade vi stått oss slätt. Och utan alla er positiva, härliga, roliga deltagare hade det inte blivit någon festival alls.

STORT TACK TILL ER ALLA!

Här kommer bilder från lite av det som hände på festivalen:

Mycket packning blev det!

Tur att det fanns vagnar!

Anders sätter upp den fina affischen som Lotta har designat med Anne-Grethes fotografi. Då ser deltagarna att dom har kommit rätt.

Niklas bygger upp scenen där vi skall checka in och ta emot anmälningar. Stort tack till vaktmästaren som hjälpte oss med lämplig bräda.

Festivalgeneral Ulrike är förväntansfull och  glad.

På torsdagskvällen är det full aktivitet i vårt lilla provisoriska kontor. Papper skall sorteras och lamineras, allt skall kollas av en sista gång.

Äntligen dags för incheckning! Per från Yster SUP är bland dom första som kommer.

Besökare strömmar in, Friluftsfrämjandet som håller i turpaddling sätter upp sin flagga och det är full aktivitet inför fredagens många pass.

Friluftsfrämjandet har genomgång innan sitt pass.

Ulrika har Förstahjälpen-kurs.

Niklas samlar ihop gruppen som skall lära sig att rolla i vågor. Nu lyste dom riktiga vågorna med sin frånvaro denna dag så det fick bli re-entry istället.

Vår uppläggningsplats för alla kajakerna var längs den nya kanalen. Funkade bra i finväder, kan bli lervälling vid mycket regn.

Glädjande nog fick vi besök av journalist och fotograf från Blekinge Läns Tidning som sedan skrev en artikel om festivalen. Kul med uppmärksamhet!

Mia försöker samla alla som skall  lära sig ilandstigning på svåra ställen.

Johans grupp är redo för lek och bus.

Lotta skall försöka göra ilandstigning från hög brygga.

Lek och bus på vattnet.

En sak fungerade inte alls som vi hade tänkt oss. Tältplatsen! Endast ett tält fanns på den rekommenderade platsen när vi kollade. Folk ville bo närmre sin kajak och närmre vattnet. Vi tar det med oss.

Elisabet drar igång trailrun.

Ark 56 – Blekingearkipelagen och Svenska Kanotförbundet presenterade sig på festivalen.

 

Dags för Tinas yogapass innan middagen.

Innan middagen var det också dags att skriva upp sig på lördagens pass. Kön blev lång och Niklas försökte organisera allt på bästa sätt.

Leif på Aterra ankommer med sina surfskis.

Ulrike önskar alla välkomna vid middagen.

Och efter middagen håller Anders en informationstund för instruktörerna.

Fredagskvällens överraskning var Niklas’ eldshow. Tyvärr kom lite regn och störde men en hel del vågade både sluka eld och gå på glödande kol.

Grilla marsmallows vågade dom flesta.

Lördag morgon väntade en härlig frukostbuffé.

En snabb kopp kaffe innan vi kör igång igen!

Anders är redo för ett pass med Manövrering.

Per fick full grupp som ville testa SUP.

Johan kör lite torrträning på land innan kursen i grönlandsroll.

I Maggans lada hade Göran – Dr Kajak – kajakverkstad både som pass och drop in.

Många ville lära sig Navigation av Paul.

Grönlandsrollarna kämpar vidare!

Vem kommer här om inte SAR-Helikopter Syd. Dom landade på ön och berättade för alla intresserade om sitt arbete och hur dom gör för att få upp nödställda från vattnet. Ett uppskattat besök!

Nu är det dags för swimrun. Uppvärmning med Elisabet.

På lördagskvällen kunde man först se Roberts bilder från tidigare Tjäröfestivaler samt KFÖs årsböcker

innan det var dags för Richards fantastiska Grönlandsbilder.

Efteråt blev det mer eld

som vi givetvis släckte noggrannt.

Söndag morgon kl 07.00: YOGA

Bland alla söndagens aktiviteter fanns det möjlighet att ta grönt paddelpass. En av dom som klarade examinationen var 12-åriga Vide. Bra gjort!

Massor med andra saker hände. Mycket kurser ute på vattnet som jag inte kunde fotografera, saker jag inte hann med. Missa inte att gå in på vårt Instagramkonto eller kolla efter taggen #tjäröfestivalen!

Text och bild: Anne-Grethe.

Gruppbild på arrangörsgruppen: Henrik.