Programpunkter från 2023

  • Turpaddling
  • Kurser på vattnet
  • Kurser på land
  • Kvällsaktiviteter

Turpaddling

Turpaddling med Friluftsfrämjandet – med Bengt Ignell och Bengt Sjögren

Precis som under tidigare Tjäröfestivaler kommer Friluftsfrämjandet i Ronneby och Karlshamn erbjuda guidad turpaddling runt Tjärö med lokala guider.

Mer om Bengt och Bengt: Bengt Ignell har haft kajaker med sig i nästan hela sitt liv och byggde sin första kajak som 10-åring. 1976 startade han Naturum i Ronneby och på början av 2000-talet utbildade han sig till turledare för kajak och är nu en mycket erfaren turledare. Bengt Sjögren började paddla först efter att han gick i pension men har sedan dess varit ledare i både kajak och långfärdsskridsko.

 Bengt Ignell
 Bengt Sjögren
Gourmetpaddling – med Anders Repfennig och Martin Persson

Det är inne att äta ute! Också på detta års Tjäröfestival fortsätter Martin ”KlipparMartin” Persson och Anders Repfennig att inspirera till en guldkant på tillvaron, även under friluftslivet. De tycker det är viktigt att samlas och äta gott även i det fria. Man har oftast tid till samkväm o trevlig matlagning plus att det ju smakar väldigt gott när man är ute. Detta är ett härligt sätt att njuta av naturen.

Mer om Anders och Martin: Anders började paddla för ca 12 år sedan. Efter att ha seglat i skärgården utan möjlighet att komma nära de riktiga godbitarna intill land, väcktes tanken på kajak. Första egna kajaken köpte Anders i början av en december för att kunna vara med på ett kajakjulbord. Efter den paddlingen så fattade han att kajakpaddling och mat hör ihop. Martin gjorde sin första paddling med en övernattning till Hanö i en lånad kajak och upptäckte då att det fanns plats för lite extra lyx i en kajak. ”Varma koppen” gör sig inget besvär i packningen då det finns betydligt roligare mat än så.

 Martin Persson och Anders Repfennig
Att hålla i en turpaddling (med överraskningar!) – med Niklas Ekman

Kan jag hålla i en turpaddling? Vad innebär det? Om det är något du undrar över så är denna kombination av turpaddling och pass med Niklas Ekman för dig. Som deltagare får man hålla i en del av turen som läggs upp innan det går ut på havet. Man får fundera på de faktorer som styr en paddeltur/ledning/plats/väder/risker etc. Det kommer dessutom att ske överraskningar på vägen för att testa vad det innebär att vara turledare. Niklas är en mycket aktiv paddlare i KFÖ där han också håller i kurser och långfärder.

 Niklas Ekman

Kurser på vattnet

Grönlandspaddling – med Björn Thomasson Anders J Johansson

Tyvärr så fick Björn lämna återbud på grund av en stuken handled i sista minuten. Som tur är så har vi många kunniga ledare på plats, och det är KFÖ’s Anders J Johansson som kommer ta över båda passen. Anders har ett brett kunskap om många olika typers paddlar och paddlat grönlandspaddel i många år. Han har också lagt mycket tid åt att studera grönländsk historia och har paddlat själv på Grönland 2022.

Anders J Johansson
Examinering av Grönt Paddelpass – med Niklas Ekman

Niklas Ekman paddlar i KFÖ och har gått från vågor och surf till paddelpass och examinationer. På festivalen kommer Niklas examinera gröna paddelpass.

Niklas Ekman
Clinic för Blått Paddelpass – med Anders J Johansson

Anders J Johansson är säkerhetsansvarig för festivalen och en av KFÖs mest meriterade instruktörer. På årets festival kommer Anders hålla clinic inför blått paddelpass. Detta är ett pass för dig som inte är redo att examineras men vill träna på momenten som ingår.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är andersj-1024x768.jpg
Anders J Johansson
Examinering av Blått Paddelpass – med Kevin Brown

Kevin Brown är kvalificerad som brittisk kanoting Advanced Sea Kayak Leader (gammal 5-stjärnig havskajakledare) och nivå 2-coach, och är godkänd av Svenska Kanot Förbundet som examinator för blått paddelpass. På Tjäröfestivalen kommer Kevin examinera blåa paddelpass.

Mer om Kevin: Kevin är ursprungligen från Devon i sydvästra England men är nu permanent bosatt i Sverige. Han arbetar som coach och guide för Blue Coast Adventures med säte i Söderköping (www.bluecoastadventures.se). Han brinner för både havskajakpaddling och naturen. Med en Ph.D. inom ekologi gillar han att observera och förstå vilda djur, från skalbaggar och blommor till fåglar och delfiner. Kevin älskar enkelheten i att leva ur sin kajak för en längre resa, och rör sig tyst och effektivt genom tysta och tomma utrymmen. Kevin har paddlat havskajaker i över 40 år och guidat små skräddarsydda resor på skidor och på vattnet under de senaste 20 åren. Kevin har paddlat flitigt i hela Skandinavien samt i Storbritannien, Kanada, Mexiko och Frankrike.

Kevin Brown
Combat roll  – med Mattias Meldert

Mattias Meldert tycker att rollen borde ses som en mer framträdande självräddningsteknik även i havskajak, istället för bara en partytrick på platt vatten. Under Tjäröfestivalen kommer Mattias hålla instruktionspass i “combat roll” där han fokuserar på hur man bäst tränar sig i att få en stabil och effektiv roll för nödsituationer, oavsett vind- och vågförhållanden. Både nybörjare som kanske har satt någon enstaka roll på en kurs och den som redan kan rolla på lugnt vatten har nytta av att delta i passen.

Mer om Mattias: Mattias har paddlat sedan barnsben, mer aktiv som havspaddlare de senaste 15 åren och med surfkajak som stort intresse de senaste 10 åren. I övrigt gillar Mattias att prata om all sorts kajakpaddling och allt annat runtomkring och ser fram emot att socialisera med alla andra paddlare på festivalen.

Mattias Meldert
Roll för nybörjare – med Anders J Johansson och Patric le Clair

Anders J Johansson och Patric le Clair är bägge två aktiva paddlare i KFÖ där de också är instruktörer. Om du är nyfiken på grönlandsrollen, eller om du redan jobbar på din första roll, så är detta passet för dig. Det kommer att gås igenom grunderna och det blir övningar både på land och i vattnet för att bygga upp grunderna och ge tips om hur man själv tränar vidare. Med lite tur så sätter du din första roll! Om du har en våtdräkt så ta gärna med den.

Mer om Anders och Patric: Anders har lekt med kajaken upp och ner ända sedan han gjorde sin första roll i Bohuslän för många år sedan och försöker nu gärna lära sig nya varianter av olika slags rollar. Patric är en entusiastisk paddlare som gärna vänder på kajaken i alla slags väder.

Anders J Johansson

 

Patric le Clair
Landstigning på ställen du drar dig för att landstiga – med Mia Hansson

Mia Hansson är en mycket aktiv paddlare som håller i både kurser och långfärder i KFÖ. Om du också tycker att det kan vara svårt att komma iland vid höga bryggor eller klippor i skärgården, då är detta passet för dig! Du kommer få mycket tips och förslag och givetvis ingår praktisk träning i att öva landstigning på ställen du drar dig för att landstiga.

Mia Hansson
Kajakpolo – med Bo Nix

Bo Nix började med havskajak för 10 år sedan, men tycker om olika typer av paddling. Han har dom senaste åren lagt en del tid på utbildning inom havskajak och är med på de flesta aktivitetstyper i Kajakklubben Eskimå, vilket inkluderar skärgårdspaddling, slätvatten, surfski, SUP och kanotpolo. På Tjäröfestivalen kommer Bo ha med klubbens 8 polokajaker och hålla i två pass.

Bo Nix
Stand up paddling (SUP) på två nivåer – med Per Vallbo/Yster SUP

Med Ysters inriktning på SUP-brädor för tur- och långdistanspaddling är det extra kul att återigen välkomna Yster till Tjäröfestivalen. Per Vallbo från Yster kommer hålla i ett Tjärö runt-pass för dig som redan har erfarenhet av att paddla SUP, och såklart också ett prova på pass där du bl.a. kan prova långdistansbrädan från en uppmärksammad tävling, se nedan.

Mer om Yster: Det senaste året har Yster SUP fått stor internationell uppmärksamhet i samband med att en holländsk tjej-duo var de första att genomföra långdistanstävlingen Yukon1000 på uppblåsbara SUP-brädor – från skånska Yster. Tjejerna paddlade 1000 miles (160 mil) genom vildmarken i USA och Kanada på drygt 7 dagar och 8 timmar, vilket är den näst snabbaste tiden någonsin.

Per Vallbo, Grundare och vd på Yster SUP, Foto YASL.jpg

Plask-och-lek – med Benny Jonsson och Loui Kuhlau

Benny Jonsson och Loui Kuhlau är mycket aktiva paddlare i KFÖ. Under deras pass i Plask-och-lek får deltagarna utmana sig själva på ett roligt sätt och bli blöta igen och igen och igen. Samtidigt får man en känsla för hur kajaken uppför sig när man klättrar runt på den eller provar andra mer eller mindre gymnastiska övningar. Helt naturligt kommer även räddningsövningar och rollning att kunna provas i samband med alla kapsejsningar. Våtdräkt eller torrdräkt är bra för att inte frysa, och vi siktar på att hålla till nära Bastubåten, så man kan värma sig vid behov.

Mer om Benny och Loui: Benny Jonsson tycker om att utmana sig själv med allt från att försöka lära sig teknik och roll till att bygga sina egna kajaker och paddlar. Även Loui Kuhlau gillar att vara såväl under som över vattenytan. Att leka i kajaken är  lärorikt och inte minst väldigt roligt.

Benny Jonsson

Loui Kuhlau

Incident Management – med Clara Tesch Thunberg och Håkan Mattsson

Tillsammans med Håkan Mattsson kommer Clara Tesch Thunberg att hålla pass i Incident Management. Du har förhoppningsvis full koll på hur du hjälper en kompis upp i kajaken med en kamraträddning. Kanske hanterar du även den beryktade eskimåsvängen. Men vad gör du om din kompis slår runt, drar axeln ur led och armen blir obrukbar? Eller om det är för tuffa förhållanden för en kamraträddning?

Mer om Clara: För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader.

Clara Tesch Thunberg

Håkan Mattsson

Räddningstekniker – med Mirjam och Tomas Hamsten

Mer kajakbad ger tryggare paddlare: På Tjäröfestivalen kommer Mirjam och Tomas Hamsten att hålla i pass med räddningstekniker, från Hälkrok till Guds hand. Passet startar med grundläggande kamraträddning och utvecklas mot mer avancerade övningar både i och utanför kajaken med varierande förutsättningar. Nytt för i år är att det kommer finnas ett grundläggande pass och ett mer avancerat.

Mer om Mirjam och Tomas: Mirjam och Tomas Hamsten har både paddlat och kajakbadat tillsammans under flera år och i olika vatten. Hemma på Västskusten håller de kurser och turer både ideellt och kommersiellt i Friluftsfrämjandet och egna företaget Insikt ute.

Mirjam Hamsten

Tomas Hamsten
Att hålla i en turpaddling (med överraskningar!) – med Niklas Ekman

Kan jag hålla i en turpaddling? Vad innebär det? Om det är något du undrar över så är denna kombination av turpaddling och pass med Niklas Ekman för dig. Som deltagare får man hålla i en del av turen som läggs upp innan det går ut på havet. Man får fundera på de faktorer som styr en paddeltur/ledning/plats/väder/risker etc. Det kommer dessutom att ske överraskningar på vägen för att testa vad det innebär att vara turledare. Niklas är en mycket aktiv paddlare i KFÖ där han också håller i kurser och långfärder.

Niklas Ekman

Kurser på land

Bushcraft – med Peter Brander

Med lite kunskap kan naturen bli mycket mer njutbar – det tycker Peter Brander som trivs lika bra på land som på vatten. Peter kommer att hålla i två pass om bushcraft där han bjuder på ett smörgåsbord av tips och trix: sova i hängmatta, få upp eld i alla väder, sätta upp tält på klippor, torka mat – med mera med mera!

Peter Brander
Yoga och SUP-yoga – med Tina Bergström

Tina Bergström har utövat och undervisat yoga i drygt 20 år. På Tjäröfestivalen kommer Tina att hålla i pass med SUP-yoga och erbjuda yoga på morgonen för att förbereda kroppen inför dagens paddling. Morgonpassen blir stärkande och energigivande yogapass med fokus på styrka, balans, smidighet och närvaro. Alla är välkomna, såväl nybörjare som avancerade yogautövare.

Tina Bergström
Tova ditt eget sittunderlag- med Ulrika Kretz

Ulrika Kretz har paddlat kanot från barnsben och kajak sedan 90-talet, och tog grönt paddelpass för 9 år sedan. Till vardags jobbar hon som slöjdlärare och utbildar sig till trä- och metallslöjdslärare. På Tjäröfestivalen kommer hon att hålla i pass där du kan tova ditt eget unika sittunderlag.

Sittunderlag
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ulrika.jpg

Ulrika Kretz

Första hjälpen för paddlare – med Peter Palmér

Som ambulanssjuksköterska har Peter Palmér’s yrkesliv kretsat kring säkerhet och riskhantering, medans fritidslivet har kretsat mycket kring kajakpaddling redan sedan han var barn. Med tiden har Peter kombinerad sitt yrkes- och friluftsliv, och kommer på Tjäröfestivalen hålla pass i första hjälpen för paddlare. Med god riskmedvetenhet kan du undvika problem, men om olyckan är framme vill du veta vad du ska göra!

Mer om Peter: Peter var 8 år när han fick låna en kajak av sin granne i Vejbystrand. Några år senare blev han aktiv i Ängelholms Kanotklubb och paddlade allt från fors- till tävlingskajak. Han tränade ungdomarna och ledde långfärderna. Fortfarande lockar turpaddling mest och han hänger ofta med sälarna utanför Hallands Väderö. I sitt företag Sweden Outdoor utbildar han både nybörjare och mer avancerade kanotister och examinerar grönt paddelpass. Han håller även kurser inom akutsjukvård utomhus samt första hjälpen för kanotister.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är peter.png
Peter Palmérf

Vild mat på paddelturen – med Ulrike Richter

När Ulrike Richter började paddla så öppnade det sig för henne en helt ny värld av möjligheter, för hur mycket ätbart finns det inte att upptäcka längs strandkanten och under havsytan? Efter en tids självlärande har hon börjat dela med sig bl.a. på matpaddlingar i sin hemförening, Kanotföreningen Öresund i Malmö. Under detta pass delar hon med sig av sina bästa tips, från överlevnads- till gourmetmat.

Ulrike Richter
Trailrun och Swimrun

Som avslutning på dagen fredag och lördag, lite innan middagsserveringen, bjuder traditionen att det hålls ett trailrun och ett swimrun. Dessa events hålls utanför schemat med bokade pass, så alla som vill kan delta. Tävlingsmomentet är extremt nedtonat. Istället tar man sig i grupp springande och simmande runt Tjärö. Ett nytt sätt att se ön och ett perfekt sätt att få röra på kroppen efter en dag i kajaken.

Packa ner löparskor (det funkar också utmärkt med neopren-skor) och våtdräkt!

Swimrun strax efter målgång
Bastubåten

Varva ner med att bada bastu på fredag och lördag eftermiddag/kväll – Tjärös bastubåt är bokad och uppvärmd!

Bastubåten

Kvällsprogram

Speakers Corner

I år blir det ett nytt koncept för en av kvällarna – nämligen Speakers Corner – med kortare små föreläsningar/inlägg med lite sociala pauser mellan.

Anders J Johansson kommer att prata om Sveriges första paddlare.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC5885-1024x681.jpg
Anders J Johansson

ARK56 kommer bl.a. att prata om kajakleder, bra tältplatser och vandringsleder i Blekinge Arkipelag.

Mer om ARK56: ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Biosfärområden utses av UNESCO som modellområden där man med hållbar utveckling vill bevara unika natur- och kulturvärden. ARK56 låter dig uppleva området på kajaken med många förslag för fina kajakrundor, strandhugg, kajakbryggor, mm. Men kombinera även paddling med cykel, vandring eller segling längs de länkade kustlederna i biosfärområdet. Lederna möts vid 16 nav där du hittar service och kan byta färdsätt. Laddar du ned appen så hjälper den dig hitta allt från toaletter och grillplatser till gourmetrestauranger och spa.

ARK56 kommer bl.a. att prata om kajakleder, bra tältplatser och vandringsleder i Blekinge Arkipelag.

Mer om ARK56: ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Biosfärområden utses av UNESCO som modellområden där man med hållbar utveckling vill bevara unika natur- och kulturvärden. ARK56 låter dig uppleva området på kajaken med många förslag för fina kajakrundor, strandhugg, kajakbryggor, mm. Men kombinera även paddling med cykel, vandring eller segling längs de länkade kustlederna i biosfärområdet. Lederna möts vid 16 nav där du hittar service och kan byta färdsätt. Laddar du ned appen så hjälper den dig hitta allt från toaletter och grillplatser till gourmetrestauranger och spa.

ARK56 kommer bl.a. att prata om kajakleder, bra tältplatser och vandringsleder i Blekinge Arkipelag.

Mer om ARK56: ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Biosfärområden utses av UNESCO som modellområden där man med hållbar utveckling vill bevara unika natur- och kulturvärden. ARK56 låter dig uppleva området på kajaken med många förslag för fina kajakrundor, strandhugg, kajakbryggor, mm. Men kombinera även paddling med cykel, vandring eller segling längs de länkade kustlederna i biosfärområdet. Lederna möts vid 16 nav där du hittar service och kan byta färdsätt. Laddar du ned appen så hjälper den dig hitta allt från toaletter och grillplatser till gourmetrestauranger och spa.

ARK56 kommer bl.a. att prata om kajakleder, bra tältplatser och vandringsleder i Blekinge Arkipelag.

Mer om ARK56: ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Biosfärområden utses av UNESCO som modellområden där man med hållbar utveckling vill bevara unika natur- och kulturvärden. ARK56 låter dig uppleva området på kajaken med många förslag för fina kajakrundor, strandhugg, kajakbryggor, mm. Men kombinera även paddling med cykel, vandring eller segling längs de länkade kustlederna i biosfärområdet. Lederna möts vid 16 nav där du hittar service och kan byta färdsätt. Laddar du ned appen så hjälper den dig hitta allt från toaletter och grillplatser till gourmetrestauranger och spa.

Musik med Anders Nielsen

Givetvis blir det musik på festivalen – i år är det Anders Nielsen som skall underhålla oss. Anders är sångare och gitarrist som på senare tid ägnat sig mer och mer åt trubadurandet. Han har bakgrund i bluesrockband, partyband och till och med en vända i dansband. Numera är han medlem i rockorkestern Black Sheepz och trubadurduon Nielsen & Fornander. Den musikaliska grunden ligger i 70- och 80-tals klassiker och eventuellt så slinker det in någon Springsteenlåt också.

Anders Nielsen