Turpaddling
Friluftsfrämjandet i Ronneby och Karlshamn kommer erbjuda ett antal kortare och längre guidade turer alla dagar under festivalen. Friluftsfrämjandet i Ronneby och Karlshamn har under många år tagit med sina medlemmar på olika kajakturer längs med Blekinges kust under trygga förhållanden och har därmed både stor lokalkännedom och vana av att guida grupper med kajakpaddlare. Under turerna kommer skärgården runt omkring Tjärö att utforskas, och turerna kommer även följa delar av Arkipelagruttens – ARK 56s – nya kajakleder, som invigs den 2 juni i år. Läs mer om Friluftfrämjandets ledare på vår blogg!
Förutom Friluftsfrämjandet återkommer i år även de lokala paddlarna Anders Repfennig och Martin Persson med sin variant av turpaddling med gourmettema:
Vart färden går och vad som finns med som ett smarrigt inslag är än så länge en väl förborgad HEMLIGHET. I år hoppas vi på att kunna överraska med en bla en spektakulär efterrätt. Garanti på att den inte serverats på det sättet på den ön tidigare.. Karaktären på turen är att alla skall med. Vid hårt väder så kommer turen att anpassas efter förhållandet. På samma sätt som i fjol kommer vi ha möjligheten att dela gruppen när vi paddlar hemåt efter rasten. Det finns alltid de som vill vara mer eller mindre äventyrliga.
Anders började paddla kajak för ca 8 år sedan, efter ha seglat i skärgården och inte haft möjlighet att komma till de riktiga godbitarna väcktes tanken på kajak. Första egna kajaken köptes i början av december för att kunna vara med på ett kajakjulbord. Efter att ha hämtat den i Karlstad och hemfärd i snöstorm så gick paddlingen bra. Och han fattade att kajakpaddling och god mat hör ihop.
Martins första paddling blev en övernattningstur till Hanö i en lånad kajak. Upptäckten blev då att det behövdes. Han paddlar gärna på vinterhalvåret, helst med övernattning och sätter då gärna guldkant på tillvaron med god mat och dryck. Ingen varma koppen göre sig besvär på laddningen. Han håller också i lite paddelkurser.
Räddningsteknik med Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten
Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten kommer tillsammans erbjuda ett smörgåsbord av räddningstekniker på Tjäröfestivalen. Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.
Tomas har en paddelbakgrund som till stor del tagit sin form inom Scouterna där han utbildar både barn, ungdomar och ledare i teknik, säkerhet och ledarskap. Tomas är blå examinator inom paddelpasset och instruktör i GSRT (Grundläggande säkerhet och räddningsteknik), färdigheter som tillämpas både ideellt och kommersiellt. Hemmavattnen är runt Orust på västkusten där han tillbringar en del tid med familjen både i och vid sidan av kajaken.
Incident Management med Clara Tesch Thunberg och Håkan Mattson
För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader. På Tjäröfestivalen kommer Clara tillsammans med Håkan Mattson att hålla i Incident Management.
Plask och lek med Benny Jonsson och Andreas Alvehus
Benny Jonsson började paddla aktivt 2018 i Kanotföreningen Öresund och har sedan dess tagit sig an utmaning efter utmaning: Rolla, bygga sin egen kajak, delta i 24 timmars paddling mm. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i paddelövningar med lek och bus.
Andreas är lekpaddlaren som trivs lika bra på båda sidor av vattenytan. Surfvågor och forsar är hemmaplanen men en ordentlig långtur kan också locka.
Rollkurs med Karin Åmossa och Martin Hauffman
Det finns minst hundra olika sätt att rolla en kajak för att klara alla tänkbara och otänkbara situationer på vattnet. Det är just den variationen av rollar som gör de roliga och utmanande att träna på, tycker Karin Åmossa. Så förutom att hålla föreläsning på fredag kväll så kommer hon tillsammans med Martin Hauffman att hålla i rollkurser för nybörjare, med förhoppningen att du kommer närmare eller kanske gör din första roll. Kan du redan rolla, kan du få hjälp att identifiera något förbättringsområde eller leka med nya varianter.
Teknik på gul paddelpassnivå med Ulrike Richter
Under förra festivalen fick vi en del feedback om att det även önskas kurser i grundläggande teknik, och detta har vi såklart tagit till oss! I år kan du som fortfarande är ny på paddling eller vill friska upp grunderna lära dig mer om bl.a. teknik för framåtpaddling och paddeltag för att svänga och manövrera kajaken. Passet kommer hållas av Ulrike Richter som började paddla i Kanotföreningen Öresund 2014. Ulrike är aktiv i föreningens långfärdsgrupp och kursverksamhet, och ingår också i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.
Examinering i grönt paddelpass med Clara Tesch Thunberg, Håkan Mattson och Anders Kristensson
Clinic inför blått paddelpass med Mirjam Hamsten
För mig Mirjam Hamsten är kajaken en stor badleksak, en devis som präglat såväl min egen utveckling som min utbildning av andra. Jag har paddlat i ett flertal år och har mina hemmavatten runt Orust, en ö som har paddlats både utanför och innanför tillsammans med både stora och små. Utbildning av andra tog sin start inom Scouterna med kajakutbildningar inom teknik, säkerhet och ledarskap för både barn och ledare. Spåret har sedan gått vidare med utbildningar på uppdrag av Kanotförbundet i Säker paddling i skolan. Jag är utbildare i GSRT och examinator i paddelpasset, men först och främst är jag en kajaklekare som kommer hjälpa dig att utvecklas. På Tjäröfestivalen kommer Mirjam hålla i träning inför blått paddelpass.
Effektiv framåtpaddling med Anders J Johansson
Anders J Johansson har många års erfarenhet som kajakinstruktör på Kanotföreningen Öresund, och är även instruktör och examinator inom bl.a. Europeiska Paddelpasset. Han trivs annars bäst på tältturer och är alltid nyfiken på nya långfärdsmål. Under festivalen kommer han att hålla ett pass för dig som vill få ett effektivare paddeltag, så att du kommer längre utan att bli tröttare när du är ute på tur.
Manövrering med Anders Kristensson
Anders Kristensson har 3 BCU-stjärnor i havskajakpaddling samt coach level 1 inom BCU. Inom Kanotföreningen Öresund håller Anders både i kurser och långfärder och han är även viceordförande i föreningen. Under Tjäröfestivalen kommer Anders att hålla i ett pass med tema manövrering.
Grönlandspaddling med Björn Thomasson
Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.
Ut på tur, aldri sur – med Niklas Ekman
Niklas Ekman började paddla för att komma ut i skärgården, och har nu både lugna skärgårdspaddlingar och surfkajak som favoriter. Han är aktiv som långfärdsledare och som instruktör för nybörjare på bl.a. Kanotföreningen Öresund, och tycker att det är härligt att se fler som blir sugna på kajakpaddling. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i ett pass under mottot ”Ut på tur, aldri sur”, där du kommer lära dig om hur du ska tänka när du planerar en tur och vad du ska tänka på när du packar din kajak. Det kommer även bli en genomgång av säkerhetsutrustning.
Navigering med Björn Thomasson
Täljverkstad med Lennart Pranter och Kim Fejgin
I år blir det täljverkstad på Tjäröfestivalen med motto plastbanta! Lennart Pranter och Kim Fejgin håller i verkstaden där kan du tälja skedar, smörkniv, ätpinnar, stormpaddel eller något annat du kommer på.
Lennart har sina rötter vid Stora Lees fina paddelvatten och skogarna i Värmland. Därför är det kanske inte mycket att undra på var hans fascination för naturen och hans stora intresse och kunnighet i att jobba med naturmaterial som trä härrör från. Lennart har under flera år ordnat en mycket populär paddelverkstad för Kanotföreningen Öresunds medlemmar.
Kim Fejgin slöjdar sedan några år tillbaka passionerad på sin fritid, och har under vintern och våren hållit i ett antal täljkvällar för nybörjare i Malmötrakten. Är du intresserad i att tälja en sked så har du kommit helt rätt hos Kim!
Geocaching med Magnus och Eva Mattson och Göran Bolinder
Magnus och Eva Mattsson och Göran Bolinder kommer under Tjäröfestivalen ta dig ut på en kombinerad paddeltur och geocaching, som enligt Wikipedia är ”en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus. Utövarna söker skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet.” 2008 cyklade Magnus stup kvarten vilse och fick ringa hem till Eva för att få hjälp att hitta hem. Lösningen blev en frilufts-GPS och därmed började de med geocaching. Göran paddlar i Kanotföreningen Öresund tillsammans med sin fru som också heter Eva. Låter detta lite rörigt? Du kommer ha jätteroligt – och hitta rätt!
Kajakpolo med Anders Petersson och Bo Nix Madsen
Anders Petersson är född i Karlshamn och har spenderat mycket tid i båt under sin uppväxt. Efter mestadels segling så har de senaste 4 åren kajakpaddling tagit över helt. Anders är medlem i Kanotföreningen Öresund. För Bo Nix Madsen har Blekinge varit hemma sedan 2008. Han har paddlat i 7 år, och i dom senaste åren har han varit med och hållit i skärgårdspaddlingar från Kajakklubben Eskimå. Bo är mest aktiv med havskajak, men gillar forspaddling också. Anders och Bo kommer tillsammans hålla i pass där du kan testa på kajakpolo.
Testa SUP med Per Vallbo och Yster SUP
Man behöver bättre balans för att paddla SUP än havskajak..…är det många som tror. Så är det inte, men däremot kan kajakpaddlare uppleva det som lite otäckt att behöva släppa taget om relingen och ställa sig upp. Fler och fler kajakpaddlare upptäcker SUP som ett komplement till kajaken eftersom frihetskänslan är större, sikten bättre och träningen för hela kroppen är bättre. Rörelsemönstret påminner mycket om längdskidåkning.
Ta chansen att prova SUP på Tjärö. På 90 minuter kommer du att få en introduktion till utrusningen och säkerhet. Du kommer att få lära dig hur man kliver på brädan, håller paddeln och slutligen reser sig upp. Därefter paddlar vi en tur och förfinar tekniken tillsammans med SUP Instruktör och Yster SUPs grundare Per Vallbo. Eftersom det kan vara kallt i vattnet, behöver du lämpliga skodon, dräkt och flytväst.
Prova surfski med Viktoria Villén
Viktoria Villén har paddlat havskajak i tolv år. För sju år sedan testade hon surfski för första gången, och det faktiskt på Tjäröfestivalen. Så här skriver hon själv om vad som hände sedan: ”Då fattade jag inte grejen överhuvudtaget men tyckte ändå att det var lite spännande. Två år senare köpte jag min egna surfski och efter att jag surfat min första våg var jag hooked. Nu älskar jag det bara mer och mer för varje gång jag paddlar. Att paddla surfski ger enorm frihetskänsla, en närhet till havet och vågorna – jag är helt enkelt beroende.” Snart kommer Viktoria vara tillbaka på Tjäröfestivalen, och denna gång kommer det vara hon som håller i prova på surfski. Passa på och häng med!
Yoga med Tina Bergström
Yoga och att paddla havskajak är två stora intressen av Tina Bergström, och det tog inte lång tid förrän hon kände att dessa två aktiviteter var som skapta för varandra. Tina har erfarenheter av att undervisa i yoga sedan 2006, och kommer under festivalen hålla eftermiddagspass där du kan varva ner efter paddlingen, samt morgonpass där du kan värma upp och komma igång inför dagens paddling.
Nyhet för i år är att Tina även kommer hålla i pass där du kan prova yoga på SUP! SUP Yoga är en speciell upplevelse då man rör sig i harmoni med naturen och vattnets rörelse. Core musklerna och balanssinnet får sig en extra utmaning. Dessa pass anpassas efter väder och vind och alla kan vara med.
Tina är Yoga Alliance certifierad inom Virya Yoga vid Nordiska Yogainstitutet och har utbildningar inom yogaterapi och restorative yoga. Virya yoga är en dynamisk yogaform som både stärker och mjukar upp kroppen, samt där varje position preparerar och leder in till nästa. Tina är även medlem i Kanotföreningen Öresund och en del i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.
Trail- och swimrun med Elisabet Corengia
Elisabet Corengia paddlar i Kanotföreningen Öresund, och på långfärder ger hon sig inte sällan ut på en löptur efter dagens paddling. På Tjärö finns några terrängrundor och en swimrun-bana som hon såklart är sugen på att testa, och det är bara att hänga på! Att välja bland finns 3 km på knixiga stigar med fina vyer eller en lite lättare väg på 1,5 km genom hagar och på klipphällar. Om man vill utmana sig lite mer kan man även kombinera 2 km löpning med 700 m simning – totalt 8 sim- och löpsträckor på Tjärö och upp till utsiktsplatsen på Stolpön.
Bastubåten
Varva ner med att bada bastu på fredag och lördag eftermiddag/kväll – Tjärös bastubåt är bokat!
Föreläsning med Karin Åmossa
Karin paddlar långt när hon får tillfälle och till jobbet till vardags. Att sätta paddeln i vattnet och låta kajaken glida framåt är en oslagbar känsla oavsett mål. Tillsammans med livskamraten Martin Hauffman har hon gjort både misslyckade och lyckade långpaddlingar, och för att överleva på haven fuskar de i så många grenar de kan. På fredag kväll kommer Karin berätta om deras äventyr på sin föreläsning Jag vill nog leva som kajaknomad, egentligen – om drivkraften att paddla långt:
Sommaren 2014 hade vi paddlat två veckor på Grönland, och så efter det ett par veckor nedför västkusten i Sverige. Ändå var jag inte nöjd.
– Ska vi inte paddla hela svenska kusten?, började jag. Jag vill veta hur det känns att inte behöva paddla tillbaka. Jag är trött på att det alltid ska ta slut liksom redan innan det börjat, trött på att vända hem efter helgen, långhelgen eller semesterveckan.
– Ska vi paddla en hel kust så ska vi paddla den norska, svarade Martin…
Karin kommer att prata om drivkraften att paddla långt och om lärdomar som kommer genom att vara ute längre än vad väderprognosen sträcker sig. Den som vill kan få reda på hur man håller dunsovsäcken torr efter veckor av ihållande regn, höra om misstag som aldrig borde ha gjorts och, förutom 100-dagarsturen 2015, om en paddling med personliga rötter i andra världskrigets flyktingvåg från Finland till Sverige.
I skrivande stund planeras en långtur från norsk-ryska gränsen i norr till hällristningarna i Alta, eller kanske till Tromsö. Hur det går med det vet vi ju inte förrän efteråt, och det är ju det som är grejen med äventyr!
Levande musik med trubadur Johan Swedberg
På besök
På årets festival kommer vi få besök av en hel del utställare och organisationer. Ta tillfället i akt att informera dig och få tips och råd!
Katinka Ingves från Svenska Kanotförbundet kommer finnas på plats och informera bl.a. om europeiska paddelpasset (EPP), Kanotförbundets utbildningar t.ex. för havskajakledare och inom grundläggande säkerhet och räddningsteknik (GSRT), samt vilket stöd i form av utbildningar Kanotförbundet erbjuder för föreningar. Missa inte Katinkas tipspromenad!
På fredag efter kl 16 planeras det besök av den räddningshelikopter av Sjöfartsverket som är baserad i Blekinge, SAR-Helikopter SYD. De kommer dels för att informera och visa upp hur de arbetar, men också för att lära sig av oss hur vi paddlare tänker runt säkerhet och vad vi gör när något händer. Blir det skarpa larm på fredag så görs ett andra försök på lördag efter kl 16.
Aterra i Helsingborg drivs av Leif Davidsson och hans team, som älskar upplevelserna och äventyren de skapar åt sig själva och sina kunder. Aterra arrangerar bl.a. kurser för havskajak, surfkajak, forskajak och surfski. Aterra är också sponsor till Tjäröfestivalen och kommer erbjuda prova-på i surfski.
Bakom Enok grönlandspaddel finns den hängivna havskajakpaddlaren Dag Olsson Tegelmark. På Tjäröfestivalen kommer du kunna testa Enok grönlandspaddlar i olika storlekar och modeller anpassade för långfärd, roll, tung motvind eller surf. Särskild fokus ligger på att paddeln skall vara lättsam att paddla med i alla förhållanden, skonsam för leder och energieffektiv. Genom att prova kan du känna skillnad och hitta rätt paddel för just dig.
Butiken Onwater i Lund kommer att ställa ut på festivalen. De är specialiserade på vattensport med ett stort utbud av våtdräkter, våtskor, handskar och kajakkläder. De har större delen av Prijons utbud av kajaker hemma och även kajaker från Tahe och Exo finns i lager. Utöver kajak har de även ett stort utbud inom stand up paddleboard, vilka kommer att användas på SUP-yogan på festivalen. Onwater ser vattensport som en mycket positiv aktivitet med otroliga möjligheter att uppleva natur, fart och samtidigt få bra fysisk träning. Förutom försäljning i de två butikerna i Karlstad och Lund erbjuder Onwater även uthyrning, kurser och olika camps.
P-Invent kommer till festivalen för att visa sin TROLLER, en kombinerad transport- och lastningsvagn för kajaker.
Solcellsprodukter som bör vara av stort intresse för alla paddlare kommer visas av Bright-Product
Melker of Sweden (www.melkerofsweden.se) kompletterar listan över utställare för årets festival. Melker grundades 2015 av Pelle Stafshede, som beskriver filosofin bakom företaget så här: We are in business to make a difference, having a great time doing it! An interplay between the environment, ethics and economy is strategically important to us – making it possible to make a difference for real.