Programpunkter 2018

Turpaddling

Friluftsfrämjandet i Ronneby och Karlshamn kommer erbjuda guidade turer alla dagar under festivalen: det blir en tur var på fredag eftermiddag och söndag förmiddag, och en dagstur under lördagen. Friluftsfrämjandets guider (närmare bestämt Robert Ekholm, Katarina Hansell, Bengt Ignell och Bengt Sjögren) har stor lokalkännedom och kan berätta mycket om området kring Tjärö. Flera av dom har guidat vid tidigare Tjäröfestivaler. Även Arkipelagruttens kajakleder, som invigs i sommar, kommer ingå i guidningen.

Paddlare från Friluftsfrämjandet på tur i fint vinterväder.

Känner man på lördagen bara för en kortare tur under för- eller eftermiddagen så finns även den möjligheten, isåfall med Anders Repfennig och Martin Persson som även de har stor lokalkännedom.


Incident management med Richard Gudmundsson

Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.

Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.

Första aid kit med Ulrika Lindblom

Ulrika Lindblom gillar både långa paddelturer och lek i vågor alla tider på året. Hon är kajakinstruktör och läkare med erfarenhet av expeditionsmedicin och har Scandinavian Diploma in Mountain Medicin (ScanDiMM). På Tjäröfestivalen kommer Ulrika hålla ett pass där du lär dig bl.a. sätta ihop ett Första Hjälpen Kit för paddlare, hur du förebygger och tar hand om de vanligaste skadorna under paddelexpeditioner/turer, vad en PLB är, vikten av kamratcheck samt hur man agerar vid en allvarligare incident/olycka.

Grönlandspaddling med Björn Thomasson

Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.

Navigation med Paul Hansson

Paul har en lång bakgrund inom havskappsegling och ofta som navigatör ombord. Han har paddlat havskajak i drygt 10 år och uppskattar mest att paddla i skärgården i okända vatten, hitta de dolda vikarna och utnyttja vind och vågor för att effektivt ta sig fram. Paul kommer under Tjäröfestivalen hålla introduktions- och utbildningspass i navigation. Dessa kommer att innehålla hur du hittar rätt och tips på hur du planerar din paddeltur med hänsyn till vind och vågor.

Grönt paddelpass med Anders J Johansson

Anders är en entusiastisk paddlare med lång erfarenhet som kursledare. Han är utbildad coach inom både det svenska och brittiska systemet, och är ansvarig för kursverksamheten på Kanotföreningen Öresund. Anders ingår i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen och kommer att ge möjligheten att ta grönt paddelpass under helgen, och även hålla teknikpass.

Clinic inför blått paddelpass med Håkan Ekstedt

Håkan Ekstedt är förbundsintruktör och ingår i Kanotförbundets Resursteam. Han utbildar främst ledare och instruktörer för både havskajak och canadensare, och allt som rör säkerhet och riskhantering vid paddling. Paddling till vardags blir det i något av Östergötlands vatten, och hemmaklubben är Linköpings kanotklubb. På Tjäröfestivalen kommer Håkan att hålla i ett kurspass med teknikträning på blå nivå för den som siktar mot blått paddelpass.

Balans och grönlandsroll med Johan Heander

Johan är medlem i Kanotföreningen Öresund och aktiv inom klubbens kursverksamhet. Johan har en bakgrund i segling, och i kajaken är han en fena på balans. På Tjäröfestivalen kommer Johan bidra med sina erfarenheter i att lära ut grönlandsrollen, och hålla i plask och lek där du på ett lekfullt sätt kan träna på din balans. Bra stämning och mycket skratt garanteras!

Combat roll med Mattias Meldert

Mattias har paddlat sedan barnsben, mer aktiv som havspaddlare de senaste 10 åren och med surfkajak som stort intresse de senaste 5 åren. Han tycker att rollen borde ses som en mer framträdande självräddningsteknik även i havskajak och kommer under Tjäröfestivalen hålla instruktionspass i “combat roll”, där fokus ligger på hur man bäst tränar sig i att få en stabil och effektiv roll för nödsituationer oavsett vind och vågförhållande. Både nybörjare och den som redan har klarat en roll några gånger kan delta i passen.

Paddelövningar med lek och bus med Niklas Ekman

Niklas började paddla för att komma ut i skärgården, och har nu både lugna skärgårdspaddlingar och surfkajak som favoriter. Han är aktiv som instruktör för nybörjare och tycker att det är härligt att se fler som blir sugna på kajakpaddling. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i paddelövningar med lek och bus. Niklas är medlem i Kanotföreningen Öresund och ingår även i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.

Landstigning på trixiga ställen med Mia Hansson

Mia är en entusiastisk paddlare som lätt får abstinensbesvär om hon måste hålla sig på land någon längre tid. På vattnet gillar hon att vara spontan och utforska nya ställen, och låter sig vid landstigning inte avskräckas av t.ex. höga bryggor eller klippor där det är djupt vatten och inget fotfäste. För att inspirera andra att våga utforska mera kommer hon på Tjäröfestivalen därför hålla i ett pass om landstigning på trixiga ställen. Mia är medlem i Kanotföreningen Öresund och ingår även i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.

Teknikträning och manövrering med Anders Kristensson

Anders har 3 BCU-stjärnor i havskajakpaddling samt coach level 1 inom BCU. Inom Kanotföreningen Öresund håller Anders både i kurser och långfärder och han är även viceordförande i föreningen. Under Tjäröfestivalen kommer Anders att hålla i teknikträning och manövrering.

Kajakverkstad med Dr Kajak

Dr Kajak – eller Göran Petersson – skrev i många år artiklar i tidningen Paddling. Han har hållit på med reparationer och byggen av kajaker i flera år; sammanlagd har han byggt 8-9 stycken kajaker och håller just på att färdigställa en till. Har du någon fråga eller behöver hjälp med råd om din kajak så är Göran tillgänglig under Tjäröfestivalen. Det blir även en workshop där det jobbas med en skadad kajak.

Prova på surfski med Leif Davidsson

Leif Davidsson driver sedan 2009 Aterra i Helsingborg, och arrangerar kurser för havskajak, surfkajak, forskajak och surfski. 2015 var Leif med och arrangerade Järnavikfestivalen, och han ser nu med spänning fram emot uppföljaren på Tjärö. Aterra är sponsor till Tjäröfestivalen, och Leif kommer hålla i kurser och prova på av surfskis och allmän vågbus.

Prova på Stand Up Paddling med Yster SUP

Per Vallbo kommer själv från den blekingska skärgården bara någon vik bortom Tjärö, och brinner för att utveckla havs-SUPar som är helt och hållet optimerade för paddling i nordliga vatten längs kuster, sjöar och skärgårdar. Resultatet är strömlinjeformande SUP-brädor som kombinerar snabbhet med stabilitet och som klarar vågor och sidovind utan problem. På Tjäröfestivalen kan du se fram emot att kunna prova brädorna i den rätta miljön och hänga med på mindre gruppturer i skärgården. Spana in brädorna på hemsidan: Yster SUP.

Yoga med Tina Bergström

Yoga och att paddla havskajak är två stora intressen av Tina Bergström, och det tog inte lång tid förrän hon kände att dessa två aktiviteter var som skapta för varandra. Tina har erfarenheter av att undervisa i yoga sedan 2006, och kommer under festivalen hålla eftermiddagspass där du kan varva ner efter paddlingen, samt morgonpass där du kan värma upp och komma igång inför dagens paddling.

Tina är Yoga Alliance certifierad inom Virya Yoga vid Nordiska Yogainstitutet och har utbildningar inom yogaterapi och restorative yoga. Virya yoga är en dynamisk yogaform som både stärker och mjukar upp kroppen, samt där varje position preparerar och leder in till nästa. Tina är även medlem i Kanotföreningen Öresund och en del i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.

Fotokurs med fokus på bättre paddelbilder med Anne-Grethe Holt

Anne-Grethe Holt är ordförande i Kanotföreningen Öresund och ingår i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen. Men Anne-Grethe är också fotograf och bildberättare som har sitt hjärta inom dokumentärfotografin. Intresset för paddling och fotografi går hand i hand, så på Tjäröfestivalen kommer Anne-Grethe lära ut grunderna i fotografi – hur man kan använda bländare och slutare på ett kreativt sätt – och även ge tips om hur man kan ta bättre paddelbilder.

Anne-Grethe är utbildad i Norge och vid Lunds universitet och hon är en aktiv utställare som har ställt ut på många museer och konsthallar. Hon har även en  blogg som handlar om just paddling och fotografi.

Upptäck Tjärö med hjälp av hittaut-projektet

Hittaut-projektet under ledning av orienteringsklubben Stigmännen Karlshamns OK har 10 stycken checkpoints på Tjärö. Temat på årets checkpoints är utsikt, stenar och träd. Karta och instruktioner kan fås på plats, sedan är det bara att ge sig ut på upptäckt! Väljer du att registrera dig och dina checkpoints på Hittaut-sidan kan du till och med vara med på vinstdragning senare under hösten.

Trail- och swimrun med Elisabet Corengia

Elisabet Corengia paddlar i Kanotföreningen Öresund, och på långfärder ger hon sig inte sällan ut på en löptur efter dagens paddling. På Tjärö finns några terrängrundor och en swimrun-bana som hon såklart är sugen på att testa, och det är bara att hänga på! Att välja bland finns 3 km på knixiga stigar med fina vyer eller en lite lättare väg på 1,5 km genom hagar och på klipphällar. Om man vill utmana sig lite mer kan man även kombinera 2 km löpning med 700 m simning – totalt 8 sim- och löpsträckor på Tjärö och upp till utsiktsplatsen på Stolpön.

Information om Svenska Kanotförbundet och Parakanot

Katinka Ingves och Håkan Ekstedt från Svenska Kanotförbundet kommer finnas på plats och informera bl.a. om europeiska paddelpasset (EPP), Kanotförbundets utbildningar t.ex. för havskajakledare och inom grundläggande säkerhet och räddningsteknik (GSRT), samt vilket stöd i form av utbildningar Kanotförbundet erbjuder för föreningar.

Med på plats finns även Malmö Kanotklubbs Annika Nielsen, fysioterapeut. Annika har varit aktivt i Kanotförbundets parakanotkommitté och kommer under Tjäröfestivalen visa användbara prylar, samt berätta om Malmö Kanotklubbs samarbete med RG Aktiv rehabilitering, prova-på-verksamheten och veckoturer i skärgården. Vid intresse tipsar hon gärna om enkla (eller lite mer avancerade) hjälpmedel och kan kanske även hjälpa till att skapa kontakt med en kanotklubb på hemorten.

Information om ARK56

ARK56 syftar till ordet arkipelag och den 56:e breddgraden, för längs den ligger biosfärområdet Blekinge Arkipelag och där dras nu nya leder för vandring, cykling och paddling.

Ett biosfärområde utses på grund av unika natur- och kulturvärden av UNESCO till modellområde för hållbar utveckling. Just Blekinge Arkipelag sträcker sig från Mörrum i väst till Kristianopel i öst – omkring 100 km fågelvägen, men längre och vackrare till fots, med cykel eller i kajak. ARK56 skapas av föreningen Blekinge Arkipelag för att människor ska kunna ta del av naturen här på ett hållbart sätt och samtidigt hålla skärgården levande. Nya kartor och en app som lanseras i juni 2019 kommer guida dig längs med den led du väljer att följa och tipsar om boende, grillplatser, vackra platser, kulturupplevelser och nöjen längs vägen (kom gärna själv med tips på tips.ark56.se). 13 så kallade nav knyter ihop de olika lederna, erbjuder möjligheter att byta färdsätt och service som boende, mat och uthyrning av kajaker och cyklar. Redan nu har det byggds en ny spång på Allböle udde som gör det lättare att bära över kajak från Järnavik till Hällaryd skärgård. Dessutom kommer det byggas runt 20 nya kajakbryggor längs hela Blekinges kust och skärgård.

Simone Wenzel från föreningen Blekinge Arkipelag, som förvaltar biosfärområdet med samma namn, kommer vara på plats under Tjäröfestivalen och berätta om den app och de leder om man nu tar fram för att paddlare, vandrare och cyklister ska kunna upptäcka biosfärområdet.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter och sjöräddningssällskapet

På fredag planeras det besök av den räddningshelikopter som är baserad i Blekinge, SAR-Helikopter SYD. De kommer dels för att informera och visa upp hur de arbetar, men också för att lära sig av oss hur vi paddlare tänker runt säkerhet och vad vi gör när något händer. Om det är otur och det blir skarpa larm på fredag så görs ett andra försök på lördag, då det även planeras för besök av Sjöräddningssällskapet från Hörvik.

Bastubåten

Varva ner med att bada bastu på fredag och lördag eftermiddag/kväll – Tjärös bastubåt är bokat!