Ett inlägg för vana festivalbesökare som kan minnas genom bilderna men också för er som kanske aldrig har varit på någon Tjäröfestival och undrar hur det går till:
Festivalen börjar vid lunchtid på fredagen då dom flesta kommer paddlande från Järnavik, lägger sin kajak i kanalen, registrerar sig och sätter upp sina tält lite här och var.
13.00 börjar första passet och då är trädäcket fullt med paddlare som skall hitta sin grupp.
Deltagarna kan som sagt välja mellan en mängd olika pass. Turpaddling med Friluftsfrämjandet är populärt och i år fanns det både som hel- och halvdagskurs där heldagskursen hade fokus på kultur och historia. Bilden visar fredagens turpaddling där Per Vallbo hängde med på SUP. Tack till Markus för bilden.
Efter passet kan man besöka bastubåten innan man börjar köa för att skriva upp sig till lördagens pass. Vi försöker ha stor bredd på passen, vi bygger på det som har fungerat bra samtidigt som vi gärna vill ha någon eller några nyheter varje år. Många pass är blöta. Säkerhet är viktigt och på festivalen kan man lära sig roll på olika nivåer, räddningstekniker, incident management och chans på balans. Man kan även både träna och examineras i paddelpass, testa att ta sig iland på knepiga platser, manövrering och bogsering, bli en effektivare och snabbare paddlare, grönlandspaddling plus att man kan testa kajakpolo, surfski och SUP.
På land kunde man förutom pass som finns med i tidigare inlägg lära sig mer om Första Hjälpen för paddlare.
Sen blir det middag och någon form av underhållning och i år var det Martin Svensson som var ute på sin Kajak Comedy Tour.
Lördag morgon blir det hotellfrukost, hämta ut lunchpåse, pass på förmiddag och eftermiddag innan middag och kvällens föreläsning som i år var Anders J Johansson som berättade om Öresunds första paddlare.
Söndag ny härlig frukost innan nytt förhoppningsvis spännande pass. Festivalen avslutas vid lunchtid söndag.
Grundstrukturen är alltså fredag eftermiddagspass-middag med underhållning/föreläsning, lördag frukost-förmiddagspass-lunch-eftermiddagspass-middag med underhållning/föreläsning och söndag frukost-förmiddagspass.
Men förutom detta händer det en hel del. Är man morgonpigg kan man gå på morgonyoga, mellan programpunkterna finns det trailrun och swimrun, man kan som sagt bada bastu och ofta finns det också utställare på plats. I år var MELKER kajak på plats och många passade på att prova deras kajaker. Sen blev det också en liten spontan information om Petrus kajaker.
Sjöräddningen var på plats och informerade och kanske blir det mer samarbete med dom framöver. Tidigare år har vi även haft besök av Räddningshelikopter.
Ja, minsann – ungefär såhär går det till på en Tjäröfestival. Programmet kan variera lite från år till år men grundstrukturen är den samma. Vår filosofi är Av paddlare för paddlare och alla instruktörer ställer upp utan ersättning. Vi har många instruktörer från vår egen förening Kanotföreningen Öresund men också ett stort gäng från andra föreningar.
Sen har vi en viktig sak kvar och det är den sociala gemenskapen med andra paddlare – men det tar vi i nästa inlägg. Nu säger vi godnatt för denna gång!