Kurser

Räddningsteknik med Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten

Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten kommer tillsammans erbjuda ett smörgåsbord av räddningstekniker på Tjäröfestivalen.

Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.

Tomas har en paddelbakgrund som till stor del tagit sin form inom Scouterna där han utbildar både barn, ungdomar och ledare i teknik, säkerhet och ledarskap. Tomas är blå examinator inom paddelpasset och instruktör i GSRT (Grundläggande säkerhet och räddningsteknik), färdigheter som tillämpas både ideellt och kommersiellt. Hemmavattnen är runt Orust på västkusten där han tillbringar en del tid med familjen både i och vid sidan av kajaken.

Clinic inför blått paddelpass med Håkan Ekstedt Mirjam Hamsten

Håkan från Svenska Kanotförbundet höll i detta mycket uppskattade pass på Tjäröfestivalen 2018, men har tyvärr fått förhinder för årets festival. Vi har dock hittad en fantastisk ersättare i Mirjam, som alltså kommer hålla i teknikträning på blå nivå för den som siktar mot blått paddelpass. Mer info om henne kommer här:

För mig Mirjam Hamsten är kajaken en stor badleksak, en devis som präglat såväl min egen utveckling som min utbildning av andra. Jag har paddlat i ett flertal år och har mina hemmavatten runt Orust, en ö som har paddlats både utanför och innanför tillsammans med både stora och små.
Utbildning av andra tog sin start inom Scouterna med kajakutbildningar inom teknik, säkerhet och ledarskap för både barn och ledare. Spåret har sedan gått vidare med utbildningar på uppdrag av Kanotförbundet i Säker paddling i skolan.
Jag är utbildare i GSRT och examinator i paddelpasset, men först och främst är jag en kajaklekare som kommer hjälpa dig att utvecklas.
På Tjäröfestivalen kommer Mirjam hålla i träning inför blått paddelpass.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kajk-bild-tjärö-1-1024x710.jpg

 

Effektiv framåtpaddling med Anders J Johansson

Anders J Johansson har många års erfarenhet som kajakinstruktör på Kanotföreningen Öresund, och är även instruktör och examinator inom bl.a. Europeiska Paddelpasset. Han trivs annars bäst på tältturer och är alltid nyfiken på nya långfärdsmål. Under festivalen kommer han att hålla ett pass för dig som vill få ett effektivare paddeltag, så att du kommer längre utan att bli tröttare när du är ute på tur.

Manövrering med Anders Kristensson

Anders Kristensson har 3 BCU-stjärnor i havskajakpaddling samt coach level 1 inom BCU. Inom Kanotföreningen Öresund håller Anders både i kurser och långfärder och han är även viceordförande i föreningen. Under Tjäröfestivalen kommer Anders att hålla i ett pass med tema manövrering.

Grönlandspaddling med Björn Thomasson

Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.

Ut på tur, aldri sur – med Niklas Ekman

Niklas Ekman började paddla för att komma ut i skärgården, och har nu både lugna skärgårdspaddlingar och surfkajak som favoriter. Han är aktiv som långfärdsledare och som instruktör för nybörjare på bl.a. Kanotföreningen Öresund, och tycker att det är härligt att se fler som blir sugna på kajakpaddling. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i ett pass under mottot ”Ut på tur, aldri sur”, där du kommer lära dig om hur du ska tänka när du planerar en tur och vad du ska tänka på när du packar din kajak. Det kommer även bli en genomgång av säkerhetsutrustning. 

Rollkurs med Karin Åmossa och Martin Hauffman

Det finns minst hundra olika sätt att rolla en kajak för att klara alla tänkbara och otänkbara situationer på vattnet. Det är just den variationen av rollar som gör de roliga och utmanande att träna på, tycker Karin Åmossa.  Så förutom att hålla föreläsning på fredag kväll så kommer hon tillsammans med Martin Hauffman att hålla i rollkurser för nybörjare, med förhoppningen att du kommer närmare eller kanske gör din första roll. Kan du redan rolla, kan du få hjälp att identifiera något förbättringsområde eller leka med nya varianter. 

Incident Management med Clara Tesch

För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader. På Tjäröfestivalen kommer Clara att hålla i Incident Management.

Plask och lek med Benny Jonsson och Andreas Alvehus

Benny Jonsson började paddla aktivt 2018 i Kanotföreningen Öresund och har sedan dess tagit sig an utmaning efter utmaning: Rolla, bygga sin egen kajak, delta i 24 timmars paddling mm. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i paddelövningar med lek och bus.

Andreas är lekpaddlaren som trivs lika bra på båda sidor av vattenytan. Surfvågor och forsar är hemmaplanen men en ordentlig långtur kan också locka.

 

Geocaching med Magnus och Eva Mattson och Göran Bolinder

Magnus och Eva Mattsson och Göran Bolinder kommer under Tjäröfestivalen ta dig ut på en kombinerad paddeltur och geocaching, som enligt Wikipedia är ”en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus. Utövarna söker skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet.” 2008 cyklade Magnus stup kvarten vilse och fick ringa hem till Eva för att få hjälp att hitta hem. Lösningen blev en frilufts-GPS och därmed började de med geocaching. Göran paddlar i Kanotföreningen Öresund tillsammans med sin fru som också heter Eva. Låter detta lite rörigt? Du kommer ha jätteroligt – och hitta rätt!

Kajakpolo med Anders Petersson och Bo Nix Madsen

Anders Petersson är född i Karlshamn och har spenderat mycket tid i båt under sin uppväxt. Efter mestadels segling så har de senaste 4 åren kajakpaddling tagit över helt. Anders är medlem i Kanotföreningen Öresund. För Bo Nix Madsen har Blekinge varit hemma sedan 2008. Han har paddlat i 7 år, och i dom senaste åren har han varit med och hållit i skärgårdspaddlingar från Kajakklubben Eskimå. Bo är mest aktiv med havskajak, men gillar forspaddling också. Anders och Bo kommer tillsammans hålla i pass där du kan testa på kajakpolo.

 

Testa SUP med Per Vallbo och Yster SUP

Man behöver bättre balans för att paddla SUP än havskajak..…

är det många som tror. Så är det inte, men däremot kan kajakpaddlare uppleva det som lite otäckt att behöva släppa taget om relingen och ställa sig upp. Fler och fler kajakpaddlare upptäcker SUP som ett komplement till kajaken eftersom frihetskänslan är större, sikten bättre och träningen för hela kroppen är bättre. Rörelsemönstret påminner mycket om längdskidåkning. 

Ta chansen att prova SUP på Tjärö. På 90 minuter kommer du att få en introduktion till utrusningen och säkerhet. Du kommer att få lära dig hur man kliver på brädan, håller paddeln och slutligen reser sig upp. Därefter paddlar vi en tur och förfinar tekniken tillsammans med SUP Instruktör och Yster SUPs grundare Per Vallbo. 

Eftersom det kan vara kallt i vattnet, behöver du lämpliga skodon, dräkt och flytväst. 

© Sven Persson / swelo.se

Grundläggande teknik med Ulrike Richter.

Under förra festivalen fick vi en del feedback om att det även önskas kurser i grundläggande teknik, och detta har vi såklart tagit till oss! I år kan du som fortfarande är ny på paddling eller vill friska upp grunderna lära dig mer om bl.a. teknik för framåtpaddling och paddeltag för att svänga och manövrera kajaken. Passet kommer hållas av Ulrike Richter som började paddla i Kanotföreningen Öresund 2014. Ulrike är aktiv i föreningens långfärdsgrupp och kursverksamhet, och ingår också i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.

Prova surfski med Viktoria Villén

Viktoria Villén har paddlat havskajak i tolv år. För sju år sedan testade hon surfski för första gången, och det faktiskt på Tjäröfestivalen. Så här skriver hon själv om vad som hände sedan: ”Då fattade jag inte grejen överhuvudtaget men tyckte ändå att det var lite spännande. Två år senare köpte jag min egna surfski och efter att jag surfat min första våg var jag hooked. Nu älskar jag det bara mer och mer för varje gång jag paddlar. Att paddla surfski ger enorm frihetskänsla, en närhet till havet och vågorna – jag är helt enkelt beroende.” Snart kommer Viktoria vara tillbaka på Tjäröfestivalen, och denna gång kommer det vara hon som håller i prova på surfski. Passa på och häng med!