Kurser

Räddningsteknik med Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten

Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten kommer tillsammans erbjuda ett smörgåsbord av räddningstekniker på Tjäröfestivalen.

Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.

Tomas har en paddelbakgrund som till stor del tagit sin form inom Scouterna där han utbildar både barn, ungdomar och ledare i teknik, säkerhet och ledarskap. Tomas är blå examinator inom paddelpasset och instruktör i GSRT (Grundläggande säkerhet och räddningsteknik), färdigheter som tillämpas både ideellt och kommersiellt. Hemmavattnen är runt Orust på västkusten där han tillbringar en del tid med familjen både i och vid sidan av kajaken.

Clinic inför blått paddelpass med Håkan Ekstedt

Håkan Ekstedt är förbundsintruktör på Svenska Kanotförbundet. Han utbildar främst ledare och instruktörer för både havskajak och canadensare, samt har kurser om allt som rör säkerhet och riskhantering vid paddling. Paddling till vardags blir numera gärna i kanadensare i något av Östergötlands vatten, och hemmaklubben är Linköpings kanotklubb. På Tjäröfestivalen kommer Håkan att hålla i teknikträning på blå nivå för den som siktar mot blått paddelpass.

Effektiv framåtpaddling med Anders J Johansson

Anders J Johansson har många års erfarenhet som kajakinstruktör på Kanotföreningen Öresund, och är även instruktör och examinator inom bl.a. Europeiska Paddelpasset. Han trivs annars bäst på tältturer och är alltid nyfiken på nya långfärdsmål. Under festivalen kommer han att hålla ett pass för dig som vill få ett effektivare paddeltag, så att du kommer längre utan att bli tröttare när du är ute på tur.

Manövrering med Anders Kristensson

Anders Kristensson har 3 BCU-stjärnor i havskajakpaddling samt coach level 1 inom BCU. Inom Kanotföreningen Öresund håller Anders både i kurser och långfärder och han är även viceordförande i föreningen. Under Tjäröfestivalen kommer Anders att hålla i ett pass med tema manövrering.

Grönlandspaddling med Björn Thomasson

Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.

Navigation med Paul Hansson

Paul Hansson har lång erfarenhet av navigering både till havs och i skärgården.  Han har paddlat havskajak i drygt 10 år och uppskattar mest att paddla i skärgården i okända vatten, hitta de dolda vikarna och utnyttja vind och vågor för att effektivt ta sig fram. På Tjäröfestivalen håller Paul i ett dubbelpass där du kan lära dig hur du hittar rätt och hur du planerar din paddeltur med hänsyn till vind och vågor: Lördag förmiddag blir det teoretisk genomgång där du kan få svar på dina många frågor och funderingar, och på eftermiddagen blir det en härlig turpaddling med praktiska moment på vattnet. 

Ut på tur, aldri sur – med Niklas Ekman

Niklas Ekman började paddla för att komma ut i skärgården, och har nu både lugna skärgårdspaddlingar och surfkajak som favoriter. Han är aktiv som långfärdsledare och som instruktör för nybörjare på bl.a. Kanotföreningen Öresund, och tycker att det är härligt att se fler som blir sugna på kajakpaddling. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i ett pass under mottot ”Ut på tur, aldri sur”, där du kommer lära dig om hur du ska tänka när du planerar en tur och vad du ska tänka på när du packar din kajak. Det kommer även bli en genomgång av säkerhetsutrustning. 

Rollkurs med Karin Åmossa och Martin Hauffman

Det finns minst hundra olika sätt att rolla en kajak för att klara alla tänkbara och otänkbara situationer på vattnet. Det är just den variationen av rollar som gör de roliga och utmanande att träna på, tycker Karin Åmossa.  Så förutom att hålla föreläsning på fredag kväll så kommer hon tillsammans med Martin Hauffman att hålla i rollkurser för nybörjare, med förhoppningen att du kommer närmare eller kanske gör din första roll. Kan du redan rolla, kan du få hjälp att identifiera något förbättringsområde eller leka med nya varianter. 

Incident Management med Clara Tesch

För Clara Tesch Thunberg har paddling varit ett stort intresse och källa till rekreation och upplevelser i många år. Hon paddlar när tillfälle ges, och gärna direkt från bryggan vid huset i Stockholms skärgård. Clara är kursledare i Friluftsfrämjandet, blå examinator inom paddelpasset, BC coach level 2 samt BC sea kayak leader. På Tjäröfestivalen kommer Clara att hålla i Incident Management.

Plask och lek med Benny Jonsson

Benny Jonsson började paddla aktivt 2018 i Kanotföreningen Öresund och har sedan dess tagit sig an utmaning efter utmaning: Rolla, bygga sin egen kajak, delta i 24 timmars paddling mm. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i paddelövningar med lek och bus.

Geocaching med Magnus och Eva Mattson och Göran Bolinder

Magnus och Eva Mattsson och Göran Bolinder kommer under Tjäröfestivalen ta dig ut på en kombinerad paddeltur och geocaching, som enligt Wikipedia är ”en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus. Utövarna söker skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet.” 2008 cyklade Magnus stup kvarten vilse och fick ringa hem till Eva för att få hjälp att hitta hem. Lösningen blev en frilufts-GPS och därmed började de med geocaching. Göran paddlar i Kanotföreningen Öresund tillsammans med sin fru som också heter Eva. Låter detta lite rörigt? Du kommer ha jätteroligt – och hitta rätt!

Kajakpolo med Anders Petersson och Bo Nix Madsen

Anders Petersson är född i Karlshamn och har spenderat mycket tid i båt under sin uppväxt. Efter mestadels segling så har de senaste 4 åren kajakpaddling tagit över helt. Anders är medlem i Kanotföreningen Öresund. För Bo Nix Madsen har Blekinge varit hemma sedan 2008. Han har paddlat i 7 år, och i dom senaste åren har han varit med och hållit i skärgårdspaddlingar från Kajakklubben Eskimå. Bo är mest aktiv med havskajak, men gillar forspaddling också. Anders och Bo kommer tillsammans hålla i pass där du kan testa på kajakpolo.

 

Testa SUP med Per Vallbo och Yster SUP

Man behöver bättre balans för att paddla SUP än havskajak..…

är det många som tror. Så är det inte, men däremot kan kajakpaddlare uppleva det som lite otäckt att behöva släppa taget om relingen och ställa sig upp. Fler och fler kajakpaddlare upptäcker SUP som ett komplement till kajaken eftersom frihetskänslan är större, sikten bättre och träningen för hela kroppen är bättre. Rörelsemönstret påminner mycket om längdskidåkning. 

Ta chansen att prova SUP på Tjärö. På 90 minuter kommer du att få en introduktion till utrusningen och säkerhet. Du kommer att få lära dig hur man kliver på brädan, håller paddeln och slutligen reser sig upp. Därefter paddlar vi en tur och förfinar tekniken tillsammans med SUP Instruktör och Yster SUPs grundare Per Vallbo. 

Eftersom det kan vara kallt i vattnet, behöver du lämpliga skodon, dräkt och flytväst. 

© Sven Persson / swelo.se