Kurser

Räddningsteknik med Richard Gudmundsson och Tomas Hamsten

Richard och Tomas kommer tillsammans erbjuda ett smörgåsbord av räddningstekniker på Tjäröfestivalen.

Richard älskar friluftsliv generellt och paddling specifikt, men har svårt att välja mellan kulpaddling och finpaddling. Troligtvis vinner det senare. Att glida fram mellan öar och skär i en vacker skärgård och sen avsluta dagen i solnedgången på en ö invid tältet tillsammans med härliga vänner och god mat, är tämligen oslagbart. Richard har paddlat aktivt sedan 2005 då första kajaken införskaffades och hör numera hemma i Malmö KanotKlubb MKK.

Tomas Hamsten har en paddelbakgrund som till stor del tagit sin form inom Scouterna där han utbildar både barn, ungdomar och ledare i teknik, säkerhet och ledarskap. Tomas är blå examinator inom paddelpasset och instruktör i GSRT (Grundläggande säkerhet och räddningsteknik), färdigheter som tillämpas både ideellt och kommersiellt. Hemmavattnen är runt Orust på västkusten där han tillbringar en del tid med familjen både i och vid sidan av kajaken.

Clinic inför blått paddelpass med Håkan Ekstedt

Håkan Ekstedt är förbundsintruktör på Svenska Kanotförbundet. Han utbildar främst ledare och instruktörer för både havskajak och canadensare, samt har kurser om allt som rör säkerhet och riskhantering vid paddling. Paddling till vardags blir numera gärna i kanadensare i något av Östergötlands vatten, och hemmaklubben är Linköpings kanotklubb. På Tjäröfestivalen kommer Håkan att hålla i teknikträning på blå nivå för den som siktar mot blått paddelpass.

Effektiv framåtpaddling med Anders J Johansson

Anders J Johansson har många års erfarenhet som kajakinstruktör på Kanotföreningen Öresund, och är även instruktör och examinator inom bl.a. Europeiska Paddelpasset.Han trivs annars bäst på tältturer och är alltid nyfiken på nya långfärdsmål. Under festivalen kommer han att hålla ett pass för dig som vill få ett effektivare paddeltag, så att du kommer längre utan att bli tröttare när du är ute på tur.

Manövrering med Anders Kristensson

Anders har 3 BCU-stjärnor i havskajakpaddling samt coach level 1 inom BCU. Inom Kanotföreningen Öresund håller Anders både i kurser och långfärder och han är även viceordförande i föreningen. Under Tjäröfestivalen kommer Anders att hålla i ett pass med tema manövrering.

Grönlandspaddling med Björn Thomasson

Björn Thomasson ritar och konstruerar kajaker för amatörbygge och för kommersiell tillverkning. Han föreläser även om och undervisar i det mesta som har med paddling att göra – främst med grönlandspaddel. På Tjäröfestivalen kommer Björn hålla kurser i just grönlandspaddling.

Navigation med Paul Hansson

Tycker du det är svårt att hitta rätt bland alla öar i skärgården?Vill du bli bättre på att navigera på vattnet?
Under Tjäröfestivalen kan du lära dig hur du hittar rätt och hur du planerar din paddeltur med hänsyn till vind och vågor.Nyhet för i år är att det bjuds på både teori och praktik. Lördag förmiddag blir det teoretisk genomgång där du kan få svar på dina många frågor och funderingar. På eftermiddagen blir det en härlig turpaddling med praktiska moment på vattnet. Om vi får gissa kommer detta bli ett mycket populärt pass.
Instruktör är Paul Hansson som har lång erfarenhet av navigering både till havs och i skärgården.  Han har paddlat havskajak i drygt 10 år och uppskattar mest att paddla i skärgården i okända vatten, hitta de dolda vikarna och utnyttja vind och vågor för att effektivt ta sig fram.

Ut på tur, aldri sur – med Niklas Ekman

Niklas började paddla för att komma ut i skärgården, och har nu både lugna skärgårdspaddlingar och surfkajak som favoriter. Han är aktiv som långfärdsledare och som instruktör för nybörjare, och tycker att det är härligt att se fler som blir sugna på kajakpaddling. På Tjäröfestivalen kommer han att hålla i ett pass under mottot ”Ut på tur, aldri sur”, där du kommer lära dig om hur du ska tänka när du planerar en tur och vad du ska tänka på när du packar din kajak. Det kommer även bli en genomgång av säkerhetsutrustning. Niklas är medlem i Kanotföreningen Öresund och ingår även i arrangörsgruppen för Tjäröfestivalen.

Rollkurs med Karin Åmossa och Martin Hauffman

Karin paddlar långt när hon får tillfälle och till jobbet till vardags, och har tillsammans med livskamraten Martin gjort både misslyckade och lyckade långpaddlingar. På Tjäröfestivalen kommer hon tillsammans med Martin hålla i rollkurser för nybörjare och för dig som fastnat i steget.

Det finns minst hundra olika sätt att rolla en kajak för att klara alla tänkbara och otänkbara situationer på vattnet. Gemensamt är ett fokus på hur du använder din kropp och dina ben snarare än paddel och armar för att göra teknikerna både skonsamma och pålitliga. Variationen av rollar gör de också roliga och utmanande att träna på. Risken att faktiskt behöva rolla minskar drastiskt när du har en pålitlig roll.

Det är inte självklart att du lär dig rolla på två timmar. Vissa lär sig snabbt men för de flesta tar det lite tid. Oavsett vilket är förhoppningen att du kommer närmare eller kanske gör din första roll. Kan du redan rolla, kan du få hjälp att identifiera något förbättringsområde eller leka med nya varianter. Du behöver inte ha en grönlandspaddel för att delta, utan en vanlig paddel eller vingpaddel går också bra. Som deltagare kommer ni att hjälpa varandra parvis.